Minjon

Uit B&G Wiki

[[Image:|center|thumb|250px|]]

NaamMiniatuur Jeugd Omroep Nederland
Oprichting1 oktober 1953
Opheffing1970
VoorzitterHerman Broekhuizen
LedenNiet ledengebonden
Omroep StatusOnderdeel van de AVRO


Minjon of Miniatuur Jeugd Omroep Nederland is op initiatief van Herman Broekhuizen op 1 oktober 1953 opgericht als jeugdafdeling van de AVRO-radio. Minjon heeft bestaan tot 1970.

In de jaren 80 is Minjon (of 'Minjon 2') nog een aantal jaren actief geweest. Bij Minjon maken jongeren, onder professionele begeleiding radioprogramma’s. Het programma is uitgezonden onder de titel Op de jonge golf.

De organisatie van Minjon is onderverdeeld in plaatselijke afdelingen, onder leiding van een ‘consul’. Omdat vele jongeren zich aansluiten fungeert het als een kweekvijver voor de Nederlandse omroep. Bekende namen zijn Joop van Zijl, Joop Stokkermans, Bram van Erkel, Eef Brouwers, Marga van Arnhem, Catherine Keyl, Koos Postema, Henk van Hoorn, Paul Haenen, Theo Uittenbogaard, Ad 's-Gravesande, Felix Meurders en vele anderen.

Op 4 oktober 2003 is in aanwezigheid van Herman Broekhuizen, vijftig jaar na de oprichting van Minjon, de laatste reünie van de overlevende Minjonners gehouden in Studio 1 van het voormalige AVRO-complex in Hilversum.