Kees Boot

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamKees Boot
GeborenDronten, 26 maart 1970
Functiesacteur
Bekend vanDe afdeling, All stars, Floor Faber, Maten, Lek
Periode actief1995-heden
Werkt samen metDaniël Boissevain, Cas Jansen, Victor Löw, Peter Paul Muller, Jean van de Velde, Pieter Verhoeff

Kees Boot in de media
Oeuvre van Kees Boot

Grote kans dat televisiekijkers hem nog kennen als manager John uit een bekende soepreclame. Kees Boot heeft inmiddels wel bewezen dat hij meer in zijn mars heeft. Niet alleen is hij veel op televisie te zien, ook heeft hij meerdere films op zijn naam staan en weet hij net zo goed het theaterpubliek voor zich te winnen.


Toneel

De Toneelacademie in Maastricht rondt hij niet af. Net als vele andere acteurs van zijn generatie volgt hij een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool.

Zijn carrière begint op het toneel bij het gezelschap Tevengebroed, die zijn naam ontleent aan de gelijknamige debuutvoorstelling in 1994. Daar deelt hij zijn liefde voor klassieke romans met collega’s als Daniël Boissevain en Ruben Lürsen. De producties van Tevengebroed zijn echter niet zo groots en meeslepend als de inspiratiebronnen doen vermoeden. Zo is de voorstelling Bierkaai uit 1998 gebaseerd op Cervantes’ Don Quichot maar is de uitvoering ervan sober. Met hetzelfde gezelschap is Kees in 2000 te zien in Kaalslag en in 2002 volgt Out.

In 1995 laat Kees zijn hartstocht voor wereldliteratuur blijken in King Lear, naar het stuk van Shakespeare, van het Amsterdams Bos. Daarop volgen rollen bij diverse toneelgroepen, waaronder in Maat voor Maat van het Nationeel Toneel en in Arturo Ui van het NNT (wederom een klassieke adaptatie, ditmaal naar de tekst van Brecht).

In 2006 staat Kees naast Simone Kleinsma en Victor Löw in het theater met Joop van den Ende’s One flew over the cuckoo’s nest. De samenwerking met Van den Ende en Kleinsma wordt in 2007 voortgezet met de muzikale voorstelling Aan het Einde van de Regenboog. In 2009 krijgt Kees zijn eerste echte musicalrol aangeboden, als de vader van kleine Ciske in Ciske de Rat: De Musical.


Televisie en film

Na zijn afstuderen in 1995 krijgt hij al snel een gastrol in Baantjer, waarin hij later nog tweemaal als andere personages te zien is.

In 1999 is Kees voor het eerst in een speelfilm te zien, in het misdaaddrama Maten. Dit genre bevalt hem kennelijk goed, want in het daaropvolgende jaar speelt hij in de met Gouden Kalveren overladen politiefilm Lek. Kees blijkt een neus te hebben voor succesvolle producties aangezien ook de thriller De dominee, eveneens bekroond met een Gouden Kalf, op zijn cv prijkt.

Zijn doorbraak op televisie komt in 2000 met All stars, waarin Kees vanaf het tweede seizoen de rol van ruwe bolster Johnny vervult. In 2005 is hij te zien in de jeugdserie Hotnews.nl, waarna hij in 2006 een ambitieuze macho speelt in de met kantoorhumor doorspekte dramaserie De afdeling.


Prijzen en onderscheidingen

  • Arlecchino voor beste mannelijke bijrol in de voorstelling Popcorn (2003).