Kees Brusse

Uit B&G Wiki
Kees Brusse (1978)

NaamKees Brusse
GeborenRotterdam, 26 februari 1925
GestorvenLaren, 9 december 2013
Functies acteur, scenarioschrijver, regisseur
Bekend vanDe familie Doorsnee, Blokkade, Pension Hommeles, 't Schaep met de 5 pooten, Maigret, Tussen wal en schip, Mensen zoals jij en ik
Periode actief1948-2004
Werkt samen metWim Kan
Media
Audio fragmentenAudio.png

Kees Brusse in de media
Oeuvre Kees Brusse

Kees Brusse is op elfjarige leeftijd al te zien in de speelfilm Merijntje Gijzen's jeugd. Vervolgens staat hij veel op de planken en na de oorlog is hij in verschillende films te zien, op de radio te beluisteren in programma’s als de Familie Doorsnee en speelt hij in vele televisieproducties.

Kees Brusse is als acteur (autodidact) een rasverteller. Door zijn bijzondere stemgeluid geloof je wat hij zegt. Hij speelt zijn rollen op een zeer natuurlijke manier, waarbij er ogenschijnlijk geen verschil is tussen de acteur en de mens Brusse. Hij is een ideaal toneelspeler voor een schrijver als Reinecker die precies weet wat hij Brusse wel en niet kan laten zeggen. Opwinding of boosheid klopt niet bij hem. Brusse is een meester in timing, subtiele gebaren en stemdictie. Hij hoort thuis in de rij topacteurs als Ko van Dijk, Mary Dresselhuys en Henk van Ulsen.