Kim van Kooten

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamKim van Kooten
GeborenPurmerend, 26 januari 1974
FunctiesActeur, Scenarioschrijver
Bekend vanZusje, Mariken, Phileine zegt sorry, Evelien, Alles is liefde, Hollands Hoop, Dag & Nacht
Periode actief1995 - heden
TriviaTrivia

Kim van Kooten in de media
Oeuvre van Kim van Kooten

Kim van Kooten breekt -zonder toneelopleiding gevolgd te hebben- als actrice door op 21-jarige leeftijd dankzij een hoofdrol in de speelfilm Zusje (1995). Daarna speelt ze in meerdere films. Voor haar rol in Phileine zegt sorry (2003) wint ze een Gouden Kalf.

Ondanks een niet afgeronde opleiding scenarioschrijven aan de Filmacademie ontwikkelt Van Kooten zich tot succesvol scenarioschrijver. Ze schrijft de dialogen voor de speelfilm Blind date (1996) van Theo van Gogh. Met Lodewijk Crijns ontwikkelt ze het scenario voor de film Met grote blijdschap (2001). Het wordt bekroond met een Gouden Kalf voor beste scenario. Ook schrijft ze de scenario's voor de succesvolle speelfilms Alles is liefde (2007) en Alles is familie (2012).

Van 2014 tot 2020 speelt ze een hoofdrol in de televisieserie Hollands Hoop. Voor televisie schrijft ze de serie De verschrikkelijke jaren 80 (2022). En ze bewerkt de scenario's van de Deense serie Dag & Nat naar Dag & Nacht. Ze speelt zelf de hoofdrol in deze serie over een kraamafdeling van een ziekenhuis. De serie is een groot kijkcijfersucces en voor haar rol wordt ze genomineerd voor de Telezivier-Ring Acteur.