Koert-Jan de Bruijn

Uit B&G Wiki
Koert-Jan de Bruijn

Koert-Jan heeft een brede interesse: de medische wereld, sport, auto's en muziek. Zijn jongensdroom is arts te worden, maar door toeval belandt hij bij de televisie. Dankzij zijn rol in Neerlands oudste soap Goede tijden slechte tijden staat Koert-Jan bekend als de handige, maar vooral aantrekkelijke klusjesman Dennis Tuinman. In het echte leven is Koert-Jan een bescheiden en, zoals hij zelf zegt, verlegen persoon. Over zijn acteerambitie laat hij weten "Eigenlijk was het nooit mijn bedoeling om acteur te worden. Ik vond dat echt iets voor mensen die hun hele leven daar naar toe hebben gestreefd".

Na het behalen van zijn VWO diploma schrijft Koert-Jan zich vol goede hoop in voor de studie Geneeskunde. Helaas wordt hij uitgeloot en besluit zijn tweede keus, Medische Biologie, te gaan studeren. De studie bevalt niet en na een half jaar houdt Koert-Jan het voor gezien. Na een tijdje te hebben gewerkt in de parfumeriezaak van zijn ouders gaat Koert-Jan het studiejaar daarna Commerciële Economie studeren.

Tijdens zijn studietijd schrijft Koert-Jan zich in bij Klooster Casting, het bekende castingbureau van Harry Klooster. Al enige tijd klust hij bij als model voor modeshows en hij hoopt via Klooster Casting eventueel een zakcentje bij te verdienen met commercials.

Zijn eerste screentest volgt snel en het castingbureau is enthousiast. Koert-Jan maakt zijn debut op de televisie in de comedy-serie Kees & Co. Hier figureert hij als naakte kerstman. Niet veel later wordt hij uitgenodigd voor de screentest voor een vaste rol in een soap. In eerste instantie slaat Koert-Jan het aanbod af; zijn studie gaat voor. Na aandringen gaat hij toch naar de screentest en krijgt hij de rol. In 2001 maakt Koert-Jan vervolgens zijn echte acteerdebut op de televisie als Beer van Nispen in Goudkust.

Zijn flirt met televisie is echter van korte duur. Na drie weken houdt de soap onverwacht op. Koert-Jan gaat daarna diverse screentests af, maar helaas zonder succes. Als hij zijn studie bijna afgerond heeft volgt hij een basisopleiding toneel bij Kunstweb. Gedurende die lessen doet Koert-Jan een screentest voor een rol in ONM. Ook deze rol gaat aan zijn neus voorbij. Twee dagen later wordt hij toch teruggebeld: bij GTST zoeken ze iemand voor de rol van Dennis Tuinman. Deze keer is het wel raak en vanaf mei 2002 is Koert-Jan te zien in Nederlands best bekeken soap Goede tijden slechte tijden.

Aanvankelijk denkt men dat Koert-Jan het neefje is van collega GTST actrice Caroline de Bruijn. Dit wordt echter in 2007 door Koert-Jan in het TV-programma Laat ze maar lachen ontkend.

Naast zijn werk voor GTST is Koert-Jan zo af en toe te zien in verschillende commercials en heeft hij gastrollen in andere televisieseries, zoals Lieve Lust. Koert-Jan laat verder zien dat hij muzikaal is als hij een seizoen de rol van Mooie Leendert speelt in de musical De Jantjes. Zijn status van bekende Nederlander zorgt er bovendien voor dat hij wordt gevraagd om mee te doen aan het programma Dancing with the stars.

In 2008, na ruim 6 jaar de rol van Dennis Tuiman te hebben vertolkt, is het tijd voor iets nieuws. Samen met presentatrice Cynthia Abma neemt Koert-Jan de presentatie van het programma Bestemming Nederland over van Mariska van Kolck, Stella Gommans en Eric Bouwman.