Koos Postema

Uit B&G Wiki
Koos Postema

NaamJacobus Gerrit Postema
GeborenRotterdam, 17 augustus 1932
FunctiesProgrammamaker, Verslaggever, Presentator
Bekend vanEen klein uur "U", Een groot uur "U", Klasgenoten, Radio Tour de France
Periode actief1960-2015
Werkt samen metTon Robbers, Bep Vochteloo, Rinus Spoor, Herman Wigbold
Media
Audio fragmentenAudio.png


Koos Postema: de man die op de Nederlandse televisie onbespreekbare onderwerpen bespreekbaar maakt.

Jeugd

Koos Postema komt uit een Rotterdams sociaaldemocratisch gezin. Zijn vader die trambestuurder is, overlijdt als Postema 4 jaar oud is. Na het bombardement op Rotterdam in 1940 verhuist het gezin naar Vlaardingen. Postema doorloopt er de lagere school en behaalt uiteindelijk het diploma van de Rotterdamse Pedagogische Academie. Na de militaire dienst gaat hij aan het werk als leraar aan een vormingsinstituut voor werkende jongeren.

Beginjaren bij de radio

In 1959 schrijft Koos Postema, op aanraden van klasgenoot (en latere regisseur) Bram van Erkel teksten voor het AVRO-radioprogramma Minjon onder leiding van Gerrit den Braber. In 1960 solliciteert hij bij de VARA-radio en wordt er aangenomen en begint op De dag van de Arbeid, 1 mei aan zijn nieuwe baan: radioreportages maken voor Dingen van de dag. In november 1962 maakt hij zijn tv-debuut. Postema speelt een figurantenrol (receptionist) in de muzikale komedie Professor Witkiel.

KoosPostema.jpg

Televisie

In 1963 wordt hij verslaggever bij het televisieprogramma Achter het nieuws. In een samenwerkingsprogramma van alle omroepen, de zogenaamde 'gezamenlijkheid', is hij de man die in januari 1963 vanuit de studio in Bussum, stevig rokend, de verslaggeving doet van de legendarische Elfstedentocht met als winnaar Reinier Paping. In 1963 reist Postema voor Achter het nieuws naar Angola waar men in opstand komt tegen het Portugese koloniale bestuur. In december van datzelfde jaar maakt hij een reportage over de wederopbouw van het door een aardbeving getroffen Joegoslavische Skopje. Er volgen meer belangrijke reportages zoals die van de rassenrellen in Little Rock in 1965 en in 1967 het drama van Biafra. In 1969 maakt hij de spraakmakende documentaire over een ziekenhuis is Londen waar zieke mensen op hun dood wachten: St. Joseph’s Hospice.

Postema koestert de wens om in een talkshow langer en dieper in te kunnen gaan op een onderwerp. Hij krijgt de kans om dat, door hem zo gewenste, praatprogramma te maken. Hij gaat eerst op bezoek bij de Engelse talkshowhost David Frost en doet daar inspiratie op voor eenzelfde aanpak in Nederland. Dit leidt in eerste instantie tot Een Klein uur "U", waarvoor Postema in 1969 de Nipkowschijf krijgt.

In 1971 volgt het programma Koos Postema op woensdag met daarna Een groot uur "U" met onderwerpen als: erfelijke belasting met als gast professor Galjaard en de geruchtmakende uitzending over pedofilie met mr. Brongersma (oud-1e Kamerlid van de PvdA en verzamelaar van jongenspornografie). Andere onderwerpen die door Postema worden behandeld: onvruchtbare huwelijken, euthanasie, gehandicapten en seks, transseksualiteit en psychiatrie. In 1975 is Postema gedurende vier weken voorlichter van de gemeente Rotterdam, maar keert dan weer terug bij de VARA. Wanneer de richtingenstrijd bij die omroep hem te veel wordt, stapt Postema over naar de NOS en gaat werken voor Den Haag Vandaag. Daarnaast is hij actief als presentator van het radiosportprogramma Langs de Lijn en is hij te horen als presentator van Met het oog op morgen.

Hij schrijft een televisiespel: De kindervriend (televisiespel) en een boek over het bombardement op Rotterdam. Postema maakt in 1985 ontbijttelevisie in Nederland met het programma Ontbijt met Koos en drie jaar later Olympisch ontbijt tijdens de Winterspelen in Calgary. Van het programma Klasgenoten maakt hij tussen 1986 en 1989 maar liefst 175 afleveringen.

Eind jaren '80 maakt Postema de overstap naar het mislukte avontuur van Joop van den Ende: TV10. Postema maakt begin jaren '90 programma's voor Unicef en presenteert de nationale actie voor de slachtoffers van de Watersnood in 1995. In augustus 1996 gaat hij werken bij de zender Sport 7, waar Postema als anchorman fungeert. De zender strandt in december 1996. Koos Postema blijft doorwerken, zo maakt hij met Ivo Niehe voor de TROS het programma Studio 2 en verschillende programma's voor de RVU en Radio Rijnmond. Postema is vanaf 2008 met enige regelmaat te zien als tafelheer en gast bij het programma De wereld draait door. Eind 2014 begint hij aan de presentatie van het programma Max TV wijzer bij Omroep Max.

Prijzen en onderscheidingen