Maite was hier

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKorte film
Decennia2000-2009
Lengte40'00"
Mediumfilm
Externe infoWebsite Nederlands Filmfestival


Beschrijving

In de film Maite was hier maken we kennis met het veertienjarige meisje Maite. Als beginnende puber krijgt ze te maken met moeilijke onderwerpen zoals de dood, sexualiteit, falende behandelingen en een afgezonderd sociaal leven. Als kijker wordt je meegenomen in haar realiteit, dat ze eigenlijk geen puber mag zijn.

Zwaaiend naar haar vrienden buiten op straat, probeert ze er toch het beste van te maken. Ze rookt haar eerste sigaret, spookt 's avonds door het ziekenhuis en maakt vrienden. De film focust zich op de beleefwereld van Maite, waarin de buitenwereld slechts een schim is van wat het ooit was. Haar toekomst hangt af van een zware experimentele behandeling, waarbij haar overlevingskansen klein zijn. Kiest ze uiteindelijk voor de behandeling, of is de door haar in het ziekenhuis achter gelaten tekst "Maite was hier" het laatste wat ze met het haar afgezonderde bestaan te maken wil hebben...

De productie wordt uitgezonden als onderdeel van One night stand.

Cast

Maite - Abbey Hoes

Moeder - Anneke Blok

Pien - Sigrid ten Napel

John - Daan van Dijsseldonk

Vuc - Marwan Kenzari

Tim - Wesley van Doorn

Ronald - Finn Poncin

Dokter van Bierum - Dic van Duin

Kyah - Madelief Blanken

Meneer Rietma - Gelijn Molier

Oude vrouw - Bep Krug

Makers

Regisseur Boudewijn Koole

Producent Hanneke Niens, Hans de Wolf, Ada Goossens

Redactie Antoinette Grote Gansey

Opnameleiding Kai Westendorp

Camera Melle van Essen

Scenario Boudewijn Koole

Production Design Mandy Niermans

Geluid Kees de Groot

Editor Gys Zevenbergen

Muziek Bram Meindersma

Producent KeyFilm BV

Omroep NPS, VARA, VPRO

Achtergrondinformatie

De film Maite is in 2009 genomineerd voor een Gouden Kalf, in de categorie Beste Televisiedrama. De jury is in het rapport vooral te spreken over de goede acteerprestaties van de jonge actrices Abbey Hoes en Sigrid ten Napel in combinatie met het prachtige camerawerk.

Een inspiratiebron voor de film Maite was hier, zijn de dagboeken van Floortje Peneder. In deze dagboeken beschrijft zij haar innerlijke strijd tegen de dood. De regisseur Boudewijn Koole haalde tevens inspiratie uit de vriendschap met de negenjarige Gilliard, die op negenjarige leeftijd is overleden aan een terminale ziekte. De vriendschap was ontstaan tijdens de opnames van Pierlala, een serie die Boudewijn Koole tien jaar eerder heeft gemaakt voor de VPRO. Boudewijn Koole zegt gefascineerd te zijn geraakt hoe kinderen omgaan met de dood.