Marcel van Woerkom

Uit B&G Wiki
Van Woerkom, ca 1961

NaamMarcel van Woerkom
GeborenNijmegen, 9 oktober 1935
Functies grafisch ontwerper
Bekend van
Periode actief1956 - heden
Werkt samen metTon Holst, Hans Moolenaar, Tijmen de Bree, Geert Beerends, Willemien Reijinga
Externe infoMarcel's Bed & Breakfast


Oeuvre Marcel van Woerkom

Na Hans Moolenaar en Ton Holst is Marcel van Woerkom de derde grafisch ontwerper bij de NTS afdeling Ontwerp onder leiding van Ger van Essen. Hij werkt bij de NTS van 1961 tot 1968 en ontwerpt titelkaarten, titelrollen en illustraties voor verschillende programma's. Bijvoorbeeld voor enkele shows met Corry Brokken in 1965 en 1966, AVRO's Nationale rijtest, shows van Willy en Willeke, De talisman en vele andere programma's. Voor buitenlandse programma's wordt in die tijd vaak een speciale (Nederlandstalige) titelrol gemaakt. De titelrollen waren soms heel erg goed gelukt en dan gebeurde het wel dat ze na de uitzending niet meer terug kwamen. Daarom staat er op bewaard gebleven materiaal van de grafische afdeling vaak het verzoek: "na gebruik retour grafische afdeling a.u.b." Meestal gebruikt Van Woerkom voor zijn titelrollen en titelkaarten verschillende technieken: hij illustreert met de hand, drukt daarbij letters met de 'hotpress' (titeldrukpers) of gebruikt sjablonen, stempels, glas of verfrollers.

Voor hij bij de televisie komt te werken heeft Van Woerkom een grafische opleiding gevolgd aan de st. Joost Academie. Daarna wil hij graag naar het Royal College of Art in Londen om zich als artiest verder te ontwikkelen, maar zijn vader is tegen. Vlak voor hij bij de NTS komt te werken ontwerpt Van Woerkom van 1956 tot 1960 Kinderpostzegels.

In 1968 pakt Van Woerkom zijn voornemen om zich verder te ontwikkelen weer op en vertrekt naar een kunstacademie in San Francisco. Na een periode aan die academie, waar bij vooral studenten begeleid en geen lessen volgt, wordt hij ontwerper van de Olympische Spelen die in Los Angeles gehouden worden in 1984. Nu woont Van Woerkom gedeeltelijk in Los Angeles en gedeeltelijk in Amsterdam, waar hij een Bed & Breakfast beheert. Een aantal van zijn titelrollen uit de jaren zestig zijn gedigitaliseerd en te zien op de site Vorm van vermaak.