Maria Henneman

Uit B&G Wiki

Opleiding

Maria Henneman groeit op in een katholiek gezin in Haarlem-Zuid, waar haar ouders een aannemersbedrijf hebben. Als kind houdt Henneman erg van het vertellen van verhalen. Dit doet ze door ze op te schrijven, maar ook in te spreken op de bandrecorder van haar broer: “Maar ik had me nooit gerealiseerd dat je daar ook je vak van kunt maken”. Haar fascinatie voor schrijven en verhalen resulteert in een studie Contemporaine Geschiedenis met als bijvak Economische en Sociale Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarvoor ze veel mag schrijven. Tijdens haar studie komt ze er achter dat ze de overdracht van kennis interessant vindt, maar haar geschiedenisboeken niet bijster goed. Ze vat het ambitieuze plan op zelf nieuwe geschiedenisboeken te gaan schrijven, maar wil zich hiervoor wel meer verdiepen in de pedagogische kanten van het onderwijs. Tijdens haar studie geschiedenis gaat ze daarom als bijvak Algemene en Vergelijkende Onderwijskunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam

Wanneer ze afstudeert wordt Henneman geattendeerd op een vacante positie bij de Vrouwenbond FNV. Tijdens haar studie heeft ze contact met allerlei vakbonden om te zien of het onderzoek van de werkgroepen waar zij deel van uitmaakt, van invloed kan zijn op het vakbondsbeleid. De functie bij de Vrouwenbond zou naast schrijfwerk voor een groot deel bestaan uit beleids- en advieswerk. Henneman valt op bij het FNV hoofdkantoor en wordt gevraagd naast haar deeltijdfunctie ook te komen werken op het FNV Vrouwensecretariaat: “Dus toen had ik ineens twee banen. Dat was druk, maar wel een erg leuke tijd. Er gebeurde veel in de jaren tachtig: er was een zware crisis, er moest bezuinigd worden en er werd veel gedemonstreerd.” Bij haar werkzaamheden voor de vakbeweging is ze verantwoordelijk voor het uitgeven van twee tijdschriften, die van de Vrouwenbond en het Vrouwensecretariaat: “Het was toen dat ik merkte dat mijn hart eigenlijk ligt bij het schrijven en verhalen vertellen. Toen bedacht ik me opeens dat ik ook journaliste kon worden, dat had ik vanuit thuis nooit meegekregen.”


Het NOS Journaal

Ondanks haar passie voor schrijven komt Henneman niet bij de schrijvende pers terecht, maar treedt in dienst bij het NOS Journaal: “Ze hebben heel erg geaarzeld om mij aan te nemen. Ik was wetenschappelijk opgeleid en daar hadden ze er geloof ik niet zo veel van bij het Journaal.” Henneman begint als redacteur op de economieredactie in 1986. Het valt haar op dat de gemiddelde leeftijd op de redactie van het Journaal erg hoog ligt: “Ik was dertig toen ik daar binnen kwam en was samen met een collega de jongste. Dat vond ik ondenkbaar. Zo’n organisatie hoort grotendeels een afspiegeling te zijn van de samenleving.”

Na het vertrek van haar leidinggevende, krijgt Henneman al snel de functie chef ad interim aangeboden. Ze neemt die functie aan maar stapt na enige tijd naar toenmalig hoofdredacteur Gerard van der Wulp om te vragen of ze eerst nog wat ervaring in de praktijk mag op doen. Dit komt Van der Wulp goed uit omdat hij graag iemand met een economische achtergrond op de Haagse redactie van het Journaal heeft. Henneman krijgt aldaar de portefeuilles Financiën, Sociale Zaken en Economie toebedeeld; drie departementen die ze nog goed kent uit haar periode bij de vakbeweging. Op de economieredactie gaat ze al wel eens als verslaggever op pad, maar in Den Haag wordt dit haar hoofdtaak.

In 1994 komt Gerard van der Wulp met het idee om te gaan werken met zogenaamde verslaggever-presentatoren. Dit zijn verslaggevers die alleen bij groot en belangrijk nieuws vanaf locatie het nieuws presenteren. Van der Wulp wil hiervoor een man en een vrouw hebben en komt bij Gerard Arninkhof en Maria Henneman terecht. Aanvankelijk is het de bedoeling dat de twee om de week dienst hebben en de andere week vrij zijn, maar al snel gaat dit steeds meer in samenspraak tussen beide presentatoren over welk onderwerp beter bij de persoon past. Naast het werk als reizende verslaggever-presentator gaan de twee een aantal keer per week het NOS Journaal presenteren vanuit de studio in Hilversum. In de praktijk betekent het meestal een zondagdienst (waarin ze alle uitzendingen presenteert) en doordeweeks de journaals van tien uur en het late journaal.


Netwerk

Na twaalf jaar NOS Journaal vindt Henneman het de hoogste tijd voor iets nieuws: “Ik kwam uit een ondernemersnest en ik had altijd al de wens mijn eigen bedrijf te starten.” Ze begint een eigen communicatiebureau, maar net wanneer het bedrijf opgestart is, komt het actualiteitenprogramma Netwerk met het verzoek te solliciteren voor hoofdredacteur van het programma. Als hoofdredacteur wordt Henneman verantwoordelijk voor het deel van het programma dat gemaakt wordt door de AVRO (Netwerk is in die tijd een samenwerking tussen AVRO, KRO en NCRV).

Naast haar werk als hoofdredacteur van Netwerk en de sporadische presentatie van 10 lastige vragen, is Henneman ook lange tijd voorzitter van de Werkgroep Actualiteiten. Deze werkgroep is belast met de taak gezamenlijke uitzendingen te maken met de verschillende omroepen en actualiteitenrubrieken bij groot nieuws. Hoe en wanneer er samengewerkt wordt in Hilversum, blijkt stroever in zijn werk te gaan dan Henneman zou willen. Eveneens zit ze in het dagelijks bestuur van het Genootschap van Hoofdredacteuren waar ze een lans breekt voor de journalistieke kwaliteit. “Elkaar de maat willen nemen, viel echter niet makkelijk onder Nederlandse journalisten”, zegt ze achteraf lachend.


Communicatie adviezen en paardensport

Na zes jaar hoofdredacteurschap legt ze haar functie neer. Door de Raad van Toezicht van de Publieke Omroep is besloten dat de AVRO zich terug moet trekken uit het programma Netwerk en wordt ondergebracht bij Twee Vandaag. De EO zou de plaats van de AVRO overnemen bij Netwerk. Deze regeling zint Henneman niet en ze besluit op te stappen. Hierna richt ze zich volledig op haar eigen bedrijf, waarmee ze voornamelijk communicatie- en beleidsadviezen geeft aan bedrijven, instellingen en overheden. Zo geeft ze adviezen voor het Ministerie van Economische Zaken, de Commissie Meijdam (voor het invoeren van de OV-Chipkaart), het UMC St. Radboud, werkt ze als interim manager bijvoorbeeld bij Teleac/NOT en zorginstelling Aafje. Haar bedrijf heeft contracten met multinationals en in het oog springende toezichthouders. Ook is Henneman actief in de paardensport. Ze is directeur/eigenaar van het zelf opgerichte bedrijf Hof van Amstel, waarmee ze op kleine schaal dressuur paarden fokt en opleidt. Sinds 2005 is ze bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie, een van de grootste sportbonden in het land. Maria Henneman heeft daarnaast meerdere bestuurs- en of toezichthoudende functies.