Martijn Lindenberg

Uit B&G Wiki
Martijn Lindenberg (bron: Fotoarchief Beeld en Geluid)

NaamMartijn Lindenberg
GeborenAmsterdam, 20 mei 1945
Functiesproducent, regisseur, cameraman, kabelsjouwer
Bekend vangrote sport- en nieuwsevenementen als Olympische Spelen, Elfstedentocht, WK voetbal, kroning koningin Beatrix
Periode actief1969 - heden
Werkt samen metMart Smeets, Jack van Gelder, Kees Buurman
Media
Audio fragmentenAudio.png

Martijn Lindenberg in de media
Oeuvre van Martijn Lindenberg

Selfmade man

Lindenberg groeit op als enig kind in een artistiek gezin in Amsterdam. Zijn moeder, Lies de Wind, is actrice. Zijn vader is directeur bij het Zuidelijk Toneel en werkt bij de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) als toneelcoördinator. De jonge Lindenberg heeft niet zoveel met kunst en cultuur. Zijn interesse ligt bij sport en televisie. Via zijn vaders contacten bij de NTS krijgt Lindenberg in 1962 als 17-jarige de kans om bij de tv te gaan werken. Onderaan de ladder, dat wel. Hij begint als kabelsjouwer en manusje van alles. Kort daarna volgt een opleiding tot cameraman. Eind jaren zestig legt hij zich toe op het vak van regisseur. Een opleiding is er niet, Lindenberg maakt zich het vak zelf eigen. Hij heeft talent voor het in beeld brengen van sportwedstrijden en ontwikkelt zich in de loop der jaren tot een regisseur van internationaal formaat.

Elfstedenkoorts

still uit ‘NOS Elfstedentocht 1985’ (bron: Archief Beeld en Geluid)

Als leerling-cameraman maakt Lindenberg in 1963 voor het eerst kennis met de Elfstedentocht, de legendarische schaatstocht over 200 kilometer langs elf Friese steden. Hij staat in de kou langs de route bij het bruggetje van Bartlehiem als winnaar Reinier Paping langskomt en raakt gegrepen door de magie van het evenement. Tweeëntwintig jaar later, het is dan 1985, staat Lindenberg voor de grootste uitdaging in zijn loopbaan als NOS-regisseur bij Studio Sport: het in beeld brengen van de Elfstedentocht van dat jaar. Het is een monsteroperatie: vele uren live-televisie met meer dan veertig camera’s langs het parcours en honderden medewerkers. Voor de optimale beleving van de televisiekijker introduceert Lindenberg de cameraman met motor op het ijs. Die kende hij al vanuit het wielrennen en het lijkt hem heel geschikt om dat ook in het schaatspeloton uit te proberen. Zijspanmotoren op spijkerbanden rijden met de schaatsers mee over het ijs en filmen van dichtbij. De tv-registratie wordt een groot succes. Meer dan 8 miljoen tv-kijkers in Nederland en veel belangstelling uit het buitenland. In 1986 en 1997 volgen er nog twee Elfstedentochten. Lindenberg draait er zijn hand niet meer voor om.

Deelonderwerp

Hij zorgt voor optimale commentaarposities voor de TV-commentatoren, wat hem strijd oplevert met zijn radio-collega's. Immers een TV-commentator moet datgene verslaan wat zichtbaar is voor de kijkers en een radio commentator moet een ooggetuige verslag geven van de gebeurtenissen voor de luisteraars. Volgens Lindenberg geldt: eerst TV dan de rest. Wanneer voor de Olympische Spelen in Los Angeles (1984) Radio en Televisie de handen ineen slaan en vanuit één studio in Hilversum hun programma's presenteren en ook de studiofaciliteiten in L.A. gedeeld worden, gaat de samenwerking veel beter. Als de sportafdelingen van Radio en TV samengevoegd worden tot één sportafdeling is de samenwerkeing helemaal goed.


Studio Sport

Bij Studio Sport zijn er altijd wel strubbelingen geweest. Door het NOS-bestuur aangestelde chef's worden vaak niet geaccepteerd door de verslaggevers en bureauredacteuren.

In 1998 wordt Lindenberg chef Studio Sport en verspeelt door zijn tekortkomingen op sociaal gebied het krediet bij de redactie. Met de regie van de inhuldiging van koningin Beatrix laat hij zien dat een goede sportregisseur ook andere uitzendingen tot een goed einde kan brengen. De keuze van Lindenberg is in eerste instantie door de NOS-leiding gemaakt, omdat hij als enige met veel camera's kan werken en overzicht houdt.

Tegenwoordig is hij werkzaam als regisseur, adviseur en uitvoerend producer.

Prijzen en onderscheidingen

1997 Ere Zilveren Nipkowschijf voor gehele oeuvre

1984 Emmy Award voor registratie wielrennen Olympische Spelen 1984 Los Angeles