Martine Bijl

Uit B&G Wiki
Martine Bijl in 1978

NaamMartine Bijl
GeborenAmsterdam, 19 maart 1948
GestorvenMaarssen, 30 mei 2019
Functies zanger, acteur, schrijver
Bekend vanMartine, Wie van de drie, HAK (reclame), Het zonnetje in huis, Kees & Co, Heel Holland Bakt
Periode actief1965-2019
Werkt samen metHenk van der Molen, Johnny Kraaykamp sr, Johnny Kraaykamp jr
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoMuziekencyclopedie.nl

Martine Bijl in de media
Oeuvre Martine Bijl

Martine Bijl is zangeres, actrice en tekstschrijfster. Met haar regelmatige verschijningen op televisie sinds de jaren zestig verwerft ze landelijke bekendheid. Ze is jarenlang panellid in Wie van de drie, maakt vele televisieshows en treedt met een theaterprogramma op in het land. Haar optredens in de reclamespotjes voor conservenfabriek Hak zijn legendarisch. Bijl schrijft liedjes. kinderboeken en een boek over De Efteling. Later legt ze zich toe op het vertalen en bewerken van comedy’s, zoals Het zonnetje in huis, Jansen, Jansen en musicals.

Wanneer Bijl eenmaal heeft bewezen dat ze iets kan, herhaalt ze zichzelf niet. Van het boeien van een schouwburg met 500 man publiek tot een televisiequiz: na een paar keer vindt ze het wel genoeg en stort ze zich op een volgende uitdaging. Ze blijkt een uitstekend taalgevoel te hebben en weet dat te gebruiken in het vertalen en bewerken van televisiescripts, waarin ze dan soms ook nog een hoofdrol heeft. Bijl wil geen theatershows meer maken en wil niets meer weten van haar oude grammofoonplaten. ‘Wanneer iemand die thuis heeft en aan mij wil opsturen, daar zeg ik tegen: nee dank u.”

Zangeres van het luisterlied

Bijl doorloopt het Spinoza-lyceum en zingt liedjes op feestavonden waarbij zij zichzelf op de gitaar begeleid. Haar koosnaam is Pientje. Ze wordt op zeventienjarige leeftijd ontdekt door Ben Levi, destijds een autoriteit op het gebied van Franse chansons. De grammofoonplaat De makelaar van Schagen wordt haar eerste grote hit. Later maakt ze platen op het label Iramac van Willem Duys. In juli 1966 doet Bijl mee aan het Songfestival in Knokke, samen met Margie Ball, Karin Kent, Janneke Peper en Ronnie Tober, onder leiding van Lou van Rees.

Bijl is aldus begonnen als één van de eerste zangeressen van het ‘luisterlied’ in Nederland. Nauwelijks van school komt ze terecht in de wereld van glamour en show. Ze is het toonbeeld van het lieve blonde meisje dat zo schattig kan zingen. Het duurt een aantal jaren eer ze zich daarvan kan losmaken.

Op televisie, het witte doek en in het theater

In november 1965 maakt Martine haar tv-debuut in Cabaretkroniek. Na het winnen van de Edison in 1968 is ze veel gevraagd op televisie, voornamelijk als zangeres. Ze legt zich echter steeds meer toe op acteren. In 1974 speelt ze een rol in de speelfilm Help, de dokter verzuipt onder regie van Nicolai van der Heyde. Daarna is ze in verschillende films te zien, als laatste in de hitfilm Alles is familie(2012).

In 1975 krijgt ze een serie eigen televisieshows, Martine, waarin ze zelf zingt en gasten ontvangt. In 1978 gaat een aflevering van de televisieshow Martine als Nederlandse inzending naar het televisiefestival in Montreux. Gasten daarin zijn Frida Boccara en Johnny Kraaykamp.

Los van haar eigen programma's is Bijl in de loop der jaren een populair panellid in spelprogramma's. In de jaren zeventig is ze vrijwel wekelijks te zien als panellid in het populaire spelletje Wie van de drie. Later volgt Babbelonië (1981). Vanaf 1986 presenteert ze zelf Dinges.

Een heel andere kant van Bijl zien we in de Engelse taalcursus Follow me! waarin ze samen met de Britse acteur Arthur Löwe (Dad’s army – Daar komen de schutters) scènes speelt.

In 1984 brengt Bijl haar eerste theatershow waarvoor ze prompt de Scheveningen Cabaretprijs krijgt. Een jaar later is de show op de televisie te zien, in het vervolg worden al haar theatershows op televisie uitgezonden. In 1990 viert ze haar 25-jarig jubileum op de planken.

Vanaf 1996 presenteert ze vier seizoenen het radioprogramma Andermans veren met daarin cabaretfragmenten rondom een bepaald thema.

In 2013 maakt ze een succesvolle comeback op televisie met de presentatie van het programma Heel Holland bakt.

Schrijfster

Bijl gaat steeds meer zelf schrijven en beroemd wordt haar creatie als roddeljournaliste Agnes de Boer. Intussen publiceert ze een aantal boeken, waaronder Elfje Twaalfje en een boek over De Efteling met Anton Pieck. Haar vriendschap met schilder en illustrator Anton Pieck blijkt uit het feit dat ze hem toespreekt ter gelegenheid van de herdruk van de sprookjes van Grimm die Pieck heeft geïllustreerd. In de jaren 70 bewerkt ze de sprookjes van Hans Christiaan Andersen, als serie losse verhalen op magazineformaat, die verzameld kon worden in een band*. Ook is ze producer van een serie grammofoonplaten met verhalen van Walt Disney.

In de jaren negentig gaat ze meer vertalen en schrijven, de sitcom Het zonnetje in huis waarin ze ook één van de hoofdrollen speelt, is een groot succes. RTL4 neemt de serie later over en wordt dan geschreven door Harm Edens en Ger Apeldoorn. Bijl schrijft ook voor toneel, bijvoorbeeld in 1996 het toneelstuk Walters hemel, dat wisselende kritieken krijgt.

Voor de VARA vertaalt en bewerkt Martine een van oorsprong Zweedse serie (Svenson & Svenson) tot Jansen, Jansen over het dagelijks leven van een jong gezin in een Almeerse nieuwbouwwijk en de komische serie Kees & Co. Verder vertaalt en bewerkt ze tekenfilms, zoals Pinokkio en de groots opgezette musicals 42nd Street, Aïda en The Lion King.

Op 3 juni 2019 wordt bekend dat Martine Bijl op 30 mei 2019 is overleden op 71-jarige leeftijd na complicaties van een hersenbloeding die haar vier jaar eerder trof. Over haar ervaringen met de ziekte schrijft ze in 2018 het boek Rinkeldekink.

Prijzen en onderscheidingen

 • Edison (1968).
 • Louis Davids-prijs (1976) voor ‘Het lelijke jonge eendje’ van de langspeelplaat ‘Martine Bijl zingt Andersen’.
 • Gouden Televizier-Ring (1980).
 • De Johan Kaart-prijs (1983).
 • Scheveningse Cabaretprijs (1984).
 • Gouden Beeld - Nederlandse Academy Award - (1998) voor het spel in Het zonnetje in huis.
 • John Kraaykamp Musical Award (2000). voor de bewerking van Aïda

Boeken

 • Elfje twaalfje, Unieboek (1969).
 • Martine Bijl en Anton Pieck: Sprookjes van de Efteling, uitgeverij Kok (1972).
 • Martine Bijl en Henk van der Molen: Martines tekstboek, Omniboek, (1981).
 • Poppen, Pictures Publishers (1995).

Discografie

Martine Bijl heeft tientallen grammofoonplaten gemaakt, zowel singles, als langspeelplaten, terwijl ze ook veel voorkomt op verzamelalbums. Een aantal van de meest bekende:

 • ’t Bloemendaalse bos (1966)
 • De makelaar van Schagen (1966)
 • Frederiekje (1967)
 • Benjamin (1972)
 • Het lelijke jonge eendje (1976)

Kijk voor meer informatie over Bijl als zangeres op Muziekencyclopedie.nl

 • In de perscollectie van Beeld en Geluid bevinden zich de originele illustraties die Eppo Doeve maakte voor de bewerkte sprookjes van Andersen.