Maryam Hassouni

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamMaryam Hassouni
GeborenAmsterdam, 21 september 1985
Functiesactrice
Bekend vanDunya & Desie, Offers, Shouf shouf
Periode actief2002-heden
Werkt samen metDana Nechustan, Mimoun Oaïssa, Christine van Stralen, Eva van de Wijdeven

Maryam Hassouni in de media
Oeuvre van Maryam Hassouni

Ze is altijd al op zoek geweest naar wie ze werkelijk is. Haar interesses lopen dan ook flink uiteen: van sport tot psychologie, van museologie tot rechten. De liefde voor acteren staat op een gedeelde eerste plaats met zoveel andere bezigheden. Maryam Hassouni lijkt de rustheid zelve, maar is net als ieder ander (jong)volwassene bezig haar identiteit vorm te geven en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Het liefst zou ze alles tegelijkertijd willen doen. Met behulp van een zogenaamde lifecoach heeft ze geleerd doelen te stellen en de chaos in haar hoofd te ordenen.

De ouders van Maryam zijn aan het begin van de jaren tachtig naar Nederland geëmigreerd. Maryam is geboren en getogen in Amsterdam, maar wordt door haar multiculturele achtergrond beschouwd als Nederlands-Marokkaanse actrice. Vanwege haar Arabische uitstraling wordt ze dan ook vaak gecast als allochtoon. Daar heeft ze geen bezwaar tegen, zolang haar personage maar inhoud heeft en niet vervalt in een stereotype karakter. Bovendien vindt ze het belangrijk om een rol neer te zetten waarmee de kijker zich kan identificeren.

Ondanks dat ze enkel dramalessen heeft gevolgd op het voortgezet onderwijs en nooit naar de toneelschool is geweest, weet Maryam in 2002 een rol te bemachtigen in de internationaal geroemde serie Dunya & Desie. Terugkijkend op die periode kan Maryam zich nauwelijks meer voorstellen dat ze die persoon is, "zo jong, naïef en kwetsbaar". Toch komt haar introverte karakter aardig overeen met dat van Dunya. Ondertussen rondt Maryam haar eindexamen HAVO af, waarna ze zich aanmeldt voor de opleiding Museologie en vervolgens Rechten studeert. Omdat ze zich volledig wil richten op haar acteercarrière, besluit Maryam haar universitaire opleiding niet af te ronden.

Na Dunya & Desie volgt opnieuw een succesvolle samenwerking met regisseur Dana Nechustan. In de thriller Offers speelt ze een zelfmoordterroriste, een rol die bekroond wordt met een prestigieuze Emmy Award. Dit heeft in het buitenland weliswaar deuren geopend, maar zelf is ze nog niet zo bezig met een internationale carrière. Collega-acteur Jacob Derwig spreekt vol lof over Maryam, omdat ze zowel de krachtige als zachtaardige kanten van haar personage geloofwaardig weet neer te zetten.

Het gaat Maryam voor de wind als ze wederom een grote televisierol krijgt aangeboden, ditmaal in de multiculti-comedy Shouf shouf. De serie groeit uit tot een daverend succes en valt zelfs in Spanje in de prijzen. Maryam is de eerste twee seizoenen te zien als psychologiestudente Samira, die duidelijk niet op haar mondje is gevallen. Haar karakter lijkt in veel opzichten op dat van Maryam, hoewel ze in werkelijkheid iets bescheidener is.

In 2007 wordt multicultureel Nederland opnieuw geportretteerd in Kicks, het speelfilmdebuut van Maryam. Daarin schittert ze naast onder meer Shouf shouf-collega’s Mimoun Oasïssa en Mohammed Chaara. Gezien de kritische ondertoon en de manier waarop verschillende verhaallijnen elkaar doorkruisen, doet de film al snel denken aan het Oscarwinnende drama Crash. In datzelfde jaar speelt Maryam in de televisiefilm Anna voor het eerst een meisje van Nederlandse afkomst. Daarin krijgt ze als dochter van meervoudig Gouden Kalf-winnares Monic Hendrickx te maken met raadselachtige bedoeningen.

In navolging van het succes van de televisieserie Dunya & Desie, kan een filmversie eigenlijk niet uitblijven. In 2008 reizen Maryam en tegenspeelsters Eva van de Wijdeven en Christine van Stralen af naar Marrakech en Casablanca om de roadmovie-achtige Dunya & Desie in Marokko op te nemen. Niet lang daarna wordt Maryam tijdens het Internationaal Filmfestival in Berlijn uitgeroepen tot een van de negen Shooting Stars, een titel die toegekend wordt aan veelbelovende Europese talenten. Volgens de jury bezit ze een "exotische uitstraling gekoppeld aan een genuanceerde acteerstijl". Het jaar sluit Maryam goed af wanneer ze tijdens de 29e editie van het Nederlands Film Festival samen met onder andere Sylvia Hoeks en Anna Drijver een nieuwe generatie filmactrices vertegenwoordigt.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld voor beste dramaserie Dunya & Desie (2003)

Emmy Award voor beste buitenlandse tv-actrice in Offers (2006)

Emmy Award, nominatie voor Dunya & Desie (2006)