Midas Dekkers

Uit B&G Wiki
Midas Dekkers

NaamWandert Jacobus Dekkers
GeborenHaarlem, 22 april 1946
FunctiesSchrijver, programmamaker, bioloog
Bekend vanVroege vogels, Midas, Wereldwijs, Pootjes
Periode actief1976-2007
Werkt samen metIvo de Wijs, Letty Kosterman
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site

Midas Dekkers in de media
Oeuvre Midas Dekkers

De kijk van Midas Dekkers op de relatie mens – natuur is heel uitgesproken. Soms chargerend, dan weer uitdagend maar ook relativerend. Zijn gevoel voor humor, variërend van mild tot soms vilein of sarcastisch is slechts een ‘transportmiddel’ om zijn lezers of toehoorders tot nadenken te stemmen. De combinatie van bioloog/schrijver/mediabekendheid is uniek; dit leidt in het geval van Dekkers tot een grote originaliteit.

Vanaf zijn zesde groeit hij op in Amsterdam, waar zijn ouders een café hebben. In het café wordt zijn interesse voor mensen gewekt. Op achttienjarige leeftijd gaat Wandert natuurkunde studeren in Amsterdam. Hij besluit zijn naam te veranderen in Midas. Ook besluit hij over te schakelen op de studie biologie. Zijn interesse voor dieren groeit tijdens deze studie. Hij studeert af op de zuid-oost-Aziatische-zoetwater-kogelvissen-systematiek.

Tijdens zijn studie werkt Midas Dekkers in het Zoölogisch Museum als student/assistent. Hij is redacteur bij uitgeverij Het Spectrum. Hij begint met het schrijven van korte stukjes over dieren. Al snel wordt schrijven het belangrijkste. Hij levert bijdragen voor onder andere De nieuwe linie, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, de Volkskrant en de VARA-gids. Ook brengt hij in de loop van twintig jaar circa vijftig boektitels op zijn naam. Hij toont zich een begaafd essayist, belezen en geestig.

Dekkers’ boeken doen de lezer de natuur en vooral ook de mens met andere ogen beschouwen. Terugkerend thema is de verstoorde relatie tussen mensen, die met hun technologische kennis knoeien, en de dieren die daar het slachtoffer van zijn. Dekkers laat zien dat de echte natuur (‘dat is poep en dood en pis en stank en kwijl’ ) is vervangen door een synthetische, kiemvrije wereld. Hij brengt vaak controversiële onderwerpen ter sprake. Zo publiceert hij in 1992 Lief dier, een essayistisch werk over bestialiteit, dat opzien baart.

Buiten de vele publicaties voor volwassenen schrijft Dekkers ook boeken voor kinderen. Zijn boeken en kinderboeken zijn tot in het Japans vertaald.

Midas Dekkers maakt zijn debuut op de radio in het Sfinks over de jacht in 1976. In 1979 valt zijn stem te beluisteren in het NOS-programma Vermaak en dierenleed. Hij verdedigt hier ondermeer de volgende stelling: “Tussen mens en dier bestaan hooguit kwantitatieve verschillen, geen kwalitatieve.”

Bekendheid bij het grote publiek verwerft Dekkers vanaf Pasen 1980 door zijn radio-optredens in het VARA zondagochtendprogramma Vroege vogels . Nog steeds schrijft Dekkers wekelijks een column, die hij voorleest bij Vroege vogels.

Dekkers maakt zijn televisiedebuut voor de NOS in 1976. In het programma Frontaal geeft hij zijn mening over sportvisserij als dierenmishandeling. In het programma Pubertijd, dat door Ivo de Wijs gepresenteerd wordt, vertelt hij in 1982 over de biologische aspecten van verliefdheid.

Voor de VARA maakt hij de televisieprogramma’s Midas, dat aanvankelijk vanuit het huiskamercafé Oortjeshekken te Ooij wordt gepresenteerd. Er worden aspecten van het mensen- en dierenleven behandeld. Na Midas volgen programma’s als Gefundenes Fressen en Eerste druk met Midas. Voor de VPRO heeft Dekkers een aandeel in de kinderuitzendingen Max laadvermogen en Pootjes .

Dekkers' bekendheid maakt hem een veelgevraagde gast in televisieprogramma’s.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Griffel (1985) voor Kijken met je handen

Vlag & Wimpel (1987) voor Je binnenste buiten

Gouden Lepelaar van de Vogelbescherming (1988)

Zilveren Griffel (1989) voor Eten is weten

Zilveren Griffel (1990) voor Het grote moment

Vlag & Wimpel (1993) voor Op eigen pootjes

De Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor Natuurbehoud (1994)

De persprijs van Landbouw Universiteit Wageningen (1994)

de Piramidependel voor zijn verdienste als wetenschapsvoorlichter, (1997)

Mercur Columnist van het Jaar (2002)

Intermediar Wetenschapsboekenprijs (2002) voor De Larf

Eureka Wetenschapsprijs (2003)

Publicaties

zie lijst op de site van Midas Dekkers