Pernille La Lau

Uit B&G Wiki
Pernille La Lau in 1996

NaamPernille Ragnhild La Lau
GeborenAmsterdam, 18 september 1971
Functies Presentator, Redacteur, Verslaggever
Bekend vanPostcode Bingo, Hart van Nederland, 4 in het land, Editie NL, Helder, Koffietijd!
Periode actief1983-heden
Werkt samen metBart Peeters, Bas Westerweel, Loretta Schrijver
Externe infoOfficiële site

Pernille La Lau in de media
Oeuvre van Pernille La Lau

Haar televisiedebuut maakt Pernille La Lau als twaalfjarige op een eenwieler in het programma Stuif es in. Kort daarna vertelt ze over haar sport in het radioprogramma Avro’s Sportpanorama junior, waar ze vervolgens twee jaar achter de schermen werkt. Een paar jaar later geeft ze zich op voor Club Veronica, de jongerenafdeling van Veronica. Ze doorloopt alle selectieprocedures en behoort uiteindelijk tot degenen die een televisiecursus mogen volgen en vervolgens eens in de twee weken een programma van tien minuten mogen maken. Op haar zestiende doet ze een screentest voor omroepster, echter wordt de baan vergeven aan Anita Witzier. Even later doet ze nog een test voor omroepster, nu voor TV10, een zender die Joop van den Ende op dat moment opzet. Ze wordt aangenomen, maar uiteindelijk gaat de zender niet door en richt ze zich op haar eindexamen.


Opleiding en doorbraak

Na het vwo volgt ze Internationaal Marketing Management aan de HES in Amsterdam, een studie die volgens haar een goede aanvulling vormt op de journalistiek. In het derde studiejaar zoekt ze een stageplek en schrijft ze opnieuw Joop van den Ende aan om te vragen of ze aan de slag mag op de afdeling Internationale formatverkoop. De stage krijgt ze, maar liever hebben ze dat ze opnieuw een screentest doet, dit keer in de grote studio in Aalsmeer. Haar televisiecarrière maakt dan een vliegende start, want twee weken later presenteert ze de grootste Nederlandse spelshow van dat moment: Postcode Bingo. “Van de een op de andere dag viel mijn foto bij iedereen in de brievenbus en liep ik ‘s avonds met knikkende knieën die grote showtrap af. Eigenlijk ben ik begonnen waar je hoopt ooit een keer te eindigen.”


Presentator

Ondanks het vooroordeel dat La Lau alleen maar spelprogramma’s zou kunnen presenteren, begint ze in 1997 bij Actienieuws en presenteert ze vanaf 1999 Het Nieuws, wat later SBS Nieuws heet. Hiernaast presenteert ze in 2001 de kennisquiz Het syndicaat en wordt ze een jaar later een van de gezichten van Hart van Nederland. De samenwerking op de redactie, het raderwerk van het nieuws, vindt ze ontzettend leuk. Vooral tijdens rampuitzendingen beseft ze hoe afhankelijk ze als presentator is van de informatiestroom. “Zonder enig idee over hoe de uitzending er uit zou komen te zien, werd ik tijdens de aanval van de Verenigde Staten op Afghanistan in 2001 de studio ingestuurd. Pas toen de eerste tape draaide, werd mijn oor volgegild met informatie. Op zulke momenten raak ik nooit zenuwachtig, integendeel. Ik word juist rustig en gefocust.”

Voor een uitzending is ze altijd gespannen, wat volgens haar noodzakelijk is om scherp en creatief te blijven. “Is die spanning er niet, dan wek ik hem op door tegen mezelf te zeggen: vergeet je dat zoveel mensen de moeite nemen om naar je te kijken? Ga je zo makkelijk met iemand zijn tijd om? Dan voel ik de spanning opkomen.” Verder wil ze in haar uitzendingen graag haar betrokkenheid tonen, maar dan zonder daar haar eigen oordeel in te leggen. “Het gekke van nieuws is dat je je moet afsluiten van je emotionele kant. Maar ik ben nu eenmaal geen leesmachine. Als ik iets over kindermishandeling zie, word ik woest, maar houd ik dat onder controle.”

Na negen jaar het nieuws te hebben gepresenteerd, wil ze graag meer ingaan op verhalen achter het nieuws en deze verhalen blijven volgen. Samen met Bas Westerweel vormt ze het presentatieduo van het actualiteitenprogramma Bij ons thuis van Teleac en wordt ze vaste invaller van 4 in het land en Editie NL. In 2007 presenteert ze het zakenprogramma Vakwerk NL en kan ze haar interesse in ontwikkelingen en techniek de vrije loop laten. In 2008 begint ze aan het programma Helder en vanaf 2010 vervangt ze wekelijks de vaste presentatrices van Koffietijd!.


Reportages

Door de vele nare nieuwsberichten vanuit de media, krijgt La Lau de behoefte om de kijkers in te laten zien dat zij al met iets kleins het verschil kunnen maken. “In het nieuws krijgt de kijker in vijfentwintig minuten de hele wereld op zijn schouders, maar wat kunnen we met alle ellende die over ons wordt uitgestort?” Tweemaal vertrekt La Lau naar Afrika om een reportage te maken. In 2001 doet ze voor Stichting Vluchteling Eritrea aan en in 2005 maakt ze op eigen initiatief een verslag over een Nederlandse arts die in Kenia kinderen met een hazenlip opereert. “Je ziet wat voor verschil dat maakt in een mensenleven, wanneer er een paar keer aan een hazenlipje is geopereerd.” Ze raakt enorm geïnspireerd door de mensen die ze tijdens haar reizen en programma’s spreekt. “Die drive voor het leven, dat is waar ik voor ga. Dat kom ik door verschillende ontmoetingen in mijn vak veel tegen en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Een hoogtepunt uit haar carrière vindt La Lau lastig te noemen. Haar geeft het vooral een kick als ze samen met een team de juiste informatie in een nieuwsprogramma weet te kunnen brengen en uiteindelijk een mooi product neer kan zetten. “Het product moet kloppen. Uiteindelijk is het gewoon marketing.”


Andere activiteiten

Naast presentatrice is ze ook ondernemer. In 2004 richt ze haar eigen BV op en geeft ze interviewbegeleiding aan zakenmannen en -vrouwen. In 2008 begint ze bovendien met een online netwerk voor ondernemende vrouwen.