Peter Schröder

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamPeter Christiaan Schröder
GeborenJava, 1928
GestorvenPittsburg, Verenigde Staten, 14 juli 2010
FunctiesVerslaggever, journalist
Bekend vanVandaag. De radiokrant voor Nederland, NOS Journaal, AVRO's Radiojournaal
Periode actief1960-1984

Peter Schröder in de media
Oeuvre van Peter Schröder

In de jaren zestig en zeventig is Peter Schröder de bekendste Nederlandse correspondent in Amerika. Met overtuiging verslaat hij grote historische gebeurtenissen als de moord op president Kennedy, het Watergate-schandaal, de landing op de maan en verschillende revoluties in Latijns-Amerika.

Schröder wordt geboren op Java. Zijn vader is voorman op een theeplantage. Tijdens de Japanse bezetting, als hij dertien is, wordt hij in een kamp geplaatst. Hij weet te ontsnappen en vindt onderdak bij een Deense familie. Als de oorlog voorbij is gaat hij naar Nederland en maakt hij hier zijn middelbare school af. Daarna wordt hij leerling-journalist bij de Zwolse Courant.

In 1951 vertrekt Schröder samen met zijn vriendin naar Nieuw-Zeeland om financieel journalist bij The New Zealand Herald te worden. Van de hoofdredacteur moet hij het land eerst leren kennen en om rond te komen werkt Schröder bij een kauwgumfabriek en een rederij in diepgevroren vlees.

Negen jaar later wordt Schröder door Max Tak van de NCRV, gevraagd reportages te gaan maken. Samen met zijn gezin verhuist Schröder naar New York. Vanuit Amerika maakt hij verschillende reportages, eerst voor de NCRV en later voor de AVRO. Na verloop van tijd heeft hij ook freelance contracten bij de BBC en omroepen van België, Canada en Zuid-Afrika.

In de jaren zeventig ontwikkelt Schröder een grote passie voor duiken. Dit leidt er toe dat hij zeebiologie gaat studeren in Amerika om uiteindelijk zijn studie in Nijmegen af te sluiten. In 1984 stopt hij als correspondent. Hij is zelf een conservatief man en de omroepen zijn in zijn ogen te links geworden. Hij gaat aan de slag bij de VN en het Wereldnatuurfonds als zeebioloog. In deze tijd verhuist hij vaak. Uiteindelijk gaat hij met pensioen en woont hij enige tijd in Honduras. Als zijn vrouw bij het bedrijf Alcoa gaat werken verhuizen ze naar Pittsburg. Daar overlijdt hij na een aantal jaren aan prostaatkanker.