Vandaag. De radiokrant voor Nederland

Uit B&G Wiki
Periode1949-1969
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreactualiteiten
Decennia1940-1949, 1950-1959, 1960-1969
Lengte20'
Mediumradio


Beschrijving

Op 3 oktober 1949 begint de NCRV met de actualiteitenrubriek Vandaag. De radiokrant voor Nederland, kortweg Radiokrant. Bekend is de precieze nummering; zoals "zesde jaargang, nummer 12". Aanvankelijk is het een avonduitzending, maar later komt er een ochtendeditie bij. Eindredacteur Gerard Hoek zet een uitgebreid net op van correspondenten in binnen- en buitenland. De grote man in de beginjaren was verslaggever Herman Felderhof, die ook leiding gaf aan de redactie. In de beginjaren werkte ook Rijk de Gooyer voor deze radio-rubriek, waar hij wordt ontslagen na een interview met Jef Last. Leerlingverslaggever Theo Uittenbogaard wordt in 1966 ontslagen na een interview met Gerard Kornelis van het Reve.

De onderwerpen behelzen de actualiteiten, zowel uit binnen- als buitenland, met interviews, commentaar en reportages. Ook kan een grote gebeurtenis de gehele uitzending vullen, zoals bij de grote treinramp bij Harmelen in januari 1962. Vast onderdeel is het 'Nieuws uit de kerken'. Opvolger van De radiokrant is vanaf 1969 Hier en nu.

Makers

Eindredacteur Herman Felderhof, Gerard Hoek

Verslaggever Herman Felderhof, Goos Kamphuis, Jan Zindel, Alfred van Sprang (buitenland), Bob Kroon, Stefan Felsenthal, Arnold Vaz Dias, Henk de By, Jan de Visser, Bas Goedhart, Floris Kanté, Mieke Melcher, Maja van Steensel, Guus Weitzel, Willem Bekaar, Frans Bletz, Jules Huf, Peter Schröder, Ed Lachman, Ferry Eiselin, Ed van Kan, Henk van Hoorn, Erik Boogerman

Commentaar Ype Schaaf, Ernest Kuyper, Gerard Hoek, Pal Balasz, Sjoerd Rodermond, Willem Bekaar, Johan van Minnen

Redacteur Sam Moll