Pierre Janssen

Uit B&G Wiki
Pierre Janssen (1962)

NaamPierre Janssen
GeborenArnhem, 19 september 1929
GestorvenKerk-Avezaath, 27 oktober 2007
FunctiesPresentator
Bekend vanKunstgrepen
Periode actieftot 1990
Werkt samen metLeen Timp
Media
Audio fragmentenAudio.png

Pierre Janssen in de media
Oeuvre van Pierre Janssen

Pierre Janssen is een journalist, museumdirecteur en televisiepresentator.

Kunstkenner

Pierre Janssen werkt van 1946 tot 1956 voor het Vrije Volk en wordt daarna conservator van het Stedelijk Museum in Schiedam. Hij geeft als conservator lezingen om het publiek te interesseren voor kunst en volgt zo de werkwijze van de conservator van het Louvre in Parijs. Voor het Stedelijk Museum van Schiedam koopt hij werken van de Cobra-groep. In 1960 begint hij met kunstklassen en na het verlaten van het Gemeente Museum in Schiedam treedt hij toe tot de kunstredactie van Het Parool. In 1965 wordt hij directeur van de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Van 1969-1982 is hij directeur van het Gemeentemuseum Arnhem.

Door de kunstwereld wordt Janssen minder gewaardeerd dan door de televisiekijkers. Men vindt hem meer een conferencier en verwijt hem ontheiliging van de kunst en dat hij de kunst tot bezit van de straat maakt.

Televisiewerk

Hij presenteert het eerste kunstprogramma op de Nederlandse televisie en maakt in de periode 1959-1972 met regisseur Leen Timp ongeveer honderd maal Kunstgrepen. Het programma trekt gemiddeld ongeveer twee miljoen kijkers. Janssen ondersteunt zijn teksten in Kunstgrepen met gebaren en zijn licht trillende handen en lange vingers zullen de kijkers altijd bij blijven.

Janssen is een vaste gast geweest in het programma Ren je rot. Op 3 juli 1988 is Janssen de eerste gast in het programma Zomergasten.

Prijzen en onderscheidingen

De allereerste Zilveren Nipkowschijf, samen met Leen Timp (1961)

Dr. J.P. van Praag-prijs (1989)

Bibliografie

  • Kunstgrepen, Amsterdam (De Bezige Bij, 1961)
  • Een paar minuten is het stil. Beelden van de oorlog. (1965)
  • Vincent van Gogh is niet meer en andere herinneringen. (1986)
  • Het dagelijks leven. 100 kunstwerken van/voor een honderdjarige. (1987)