Ren je rot

Uit B&G Wiki
Periode1973-1983
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma,
Educatief
Decennia1970-1979,
1980-1989
Mediumtelevisie
GalleryGallery


Ren je rot.jpeg


Beschrijving

Ren je rot is de Nederlandse versie van de Amerikaanse tv-quizshow Run About waarin kinderen van verschillende scholen met elkaar de competitie aangaan.

Ren je rot wordt gepresenteerd door Martin Brozius. De lange presentator gaat in de show altijd gekleed in een opvallend rood pak met een grote witte strik met rode hartjes. Aan de hand van zijn meerkeuze vragen moeten de kinderen naar het vak van hun gekozen antwoord rennen. Na het stellen van de vraag volgt altijd de overbekende zin “Ren je rot!”

Ren je rot wordt van 5 oktober 1973 tot 1 juni 1983 uitgezonden door de TROS. De puntentelling wordt bijgehouden door Lars Boom en radio deejays Tom Mulder en Krijn Torringa. Er zijn ook vaste gasten aanwezig in Ren je rot, zoals de goochelaar Hans Kazàn, ruimtevaartdeskundige Piet Smolders, kunstkenner Pierre Janssen en Hanneke Louwman van Diergaarde Wassenaar. Zij neemt elke keer een dier mee naar de studio tot grote vreugde van het jonge publiek. In de 100e uitzending zijn er gastoptredens van andere kinderhelden zoals Ome Willem, Bassie & Adriaan en Stuif es in presentatrice Ria Bremer. Nadat het televisieprogramma stopt in 1983, blijft Martin Brozius er succesvol mee optreden als theatershow.

In het programma I Love 1978 vertelt muziekjournaliste Bambi Boogert dat ze ooit heeft meegedaan aan Ren je rot. Ze verklikt Brozius’ dochter Anouska door te vertellen dat zij ooit de vragen van het programma heeft gestolen. Brozius reageert hierop door te zeggen: "Dan krijgt ze alsnog voor d'r broek".

Makers

Presentatie Martin Brozius

Samenstelling Martin Brozius

Co-presentatie Lars Boom, Tom Mulder, Krijn Torringa, Trees Ruzette

Regie Matthieu Rogmans, Paul Boots, Ger Roos, Jan Keja

Productie Henriëtte Salentijn, Tia van Damme, Paul Schneider, Jan Keja

TROS