René van Vooren

Uit B&G Wiki
René van Vooren

NaamRené Sleeswijk jr.
GeborenAmsterdam, 21 april 1931
GestorvenBlaricum, 19 november 1998
Functiesgoochelaar, komiek, zanger
Bekend vanBonte Dinsdagavondtrein, AVRO's Weekendshow, De man zonder hoofd, De Mounties
Periode actief1952-1998
Werkt samen metPiet Bambergen
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

René van Vooren in de media
Oeuvre René van Vooren

René van Vooren is het prototype van de klassieke ‘aangever’ in een komisch duo. Hij cijfert zichzelf weg, geeft een simpele voorzet en laat zijn collega in het doel schieten. René kent het harde artiestenvak als geen ander, als zoon van ‘de grote Slees’, zoals zijn vader René Sleeswijk werd genoemd, de man achter de revues in de jaren vijftig en zestig. Hij begint als goochelaar in achterafzaaltjes en groeit, wanneer hij eenmaal deel uitmaakt van De Mounties, uit tot een geliefd artiest die zijn partner Piet Bambergen alle ruimte gunt. Achter de schermen is René ook de zakelijke man van de Mounties en stippelt de lijn uit, die het duo moet volgen. Wanneer de Mounties op hun retour raken, gaat René werken bij Joop van den Ende als creatief-producer. In die functie leert hij veel jonge productiemedewerkers het vak.

René komt uit een theaternest. Zijn vader is producent van shows en revues; eerst met artiesten als Louis Davids en Lou Bandy – later met Snip & Snap. De moeder van René danst in showballetten en is kostuumnaaister. Het is dus niet verassend dat René op twaalfjarige leeftijd zelf al optreedt als goochelaar.

Het gezin Sleeswijk verhuist in 1940 naar Laren en René gaat in Hilversum naar het lyceum. Door de oorlog komt er weinig van onderwijs terecht – later zal René in Bussum de MULO (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs) volgen en maakt uiteindelijk in Amsterdam de vijfjarige handels-HBS af.

René treedt regelmatig op als goochelaar en conferencier. Tijdens zijn militaire dienst komt hij bij de Dienst Welzijnszorg waar hij alle kans krijgt om op te treden voor zijn collega-dienstplichtigen. In 1952 krijgt hij van zijn superieuren in het leger verlof om in de film Sterren stralen overal te spelen, waaraan ook Willy Walden, Johan Kaart en Rijk de Gooyer meedoen. Na de militaire dienst gaat René in 1953 op kantoor werken bij zijn vader als rechterhand. In de avonduren werkt hij aan de revues mee die zijn vader produceert: achter de schijnwerpers, het toneel changeren, met rekwisieten sjouwen en figureren in kleine scènes.

In 1954 krijgt René een aanbod van Kees Manders (broer van Tom Manders, ‘Dorus’) om mee te werken aan zijn cabaret Kolderologika. Kees geeft René de raad om zijn achternaam te veranderen: René Sleeswijk jr. wordt René van Vooren. Het jaar erop doet René mee aan de radioserie De bonte dinsdagavondtrein, daarna het KRO-programma Tierelantijnen. René blijft actief in het cabaret. In het seizoen 1957/195815 maakt hij deel uit van het Cabaret Jelle de Vries. Een paar jaar later wordt René entertainer aan boord van het cruiseschip de ‘Oranje’. Ook treedt René regelmatig op bij het cabaret van Henk Elsink.

1965 is het jaar van verandering en succes voor René. Wanneer Fred Plevier (hij heeft een zwak hart en slikt veel medicijnen) in november 1965 overlijdt neemt René zijn plaats in bij De Mounties. Een voor de hand liggende stap, omdat René als eens is ingevallen voor de zieke Fred. Het duo Piet Bambergen en René van Vooren als De Mounties presenteert zich niet alleen als twee toffe, humoristische Amsterdammers, maar gaat ook andere typetjes spelen. Piet en René ontdekken dat tekstschrijvers dan ook meer mogelijkheden voor hen hebben. Zo speelt Piet keurig in het pak een geaffecteerd sprekende professor en ook zijn travestierollen zijn een succes. René ontpopt zich tot de perfecte aangever. Later speelt René op het toneel nog kluchten en blijspelen, meestal met Piet Bambergen.

René van Vooren praat uitgebreid over zijn privé-leven en carrière in het programma Bas ontmoet René Sleeswijk. De humor van De Mounties redt het niet in de veranderingen, die zich op de televisie voordoen. Wanneer er voor de televisie geen werk meer is voor komische duo’s en grote shows, gaat René werken als creatief producer bij Joop van den Ende. Hij overlijdt in 1998 op 67-jarige leeftijd.