Riek Schagen

Uit B&G Wiki
Schagen con.jpg

NaamGeertruida Hendrika Schagen
GeborenAmersfoort, 15 november 1913
GestorvenVorden, 14 juli 2008
Functies acteur
Bekend vanCiske de rat, Fanfare, De overval, De kleine waarheid, Swiebertje
Periode actief1954 - 1989
Werkt samen metBert Haanstra, Joop Doderer, Lou Geels
TriviaTrivia

Riek Schagen in de media
Oeuvre van Riek Schagen

Mens voel ik me, geen actrice of schilderes

Jonge jaren

Vanaf eind jaren 30 werkt Riek Schagen als huishoudster bij de in die tijd beroemde toneelspeler Albert van Dalsum. Hij geeft haar toneellessen en geeft haar een eerste toneelrol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopt ze tijdelijk met toneelspelen omdat ze weigert zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer.

Na de oorlog

Na de oorlog gaat Schagen weer toneelspelen. Honderden rollen volgen, niet alleen op het toneel, maar ook voor film en televisie. Haar filmdebuut is in 1955 als ze een rol krijgt in de speelfilm Ciske de Rat, samen met Kees Brusse. Later speelt ze onder andere in Fanfare van Bert Haanstra en in Keetje Tippel van Paul Verhoeven.

Swiebertje

Maar uiteindelijk is daar de rol, waardoor ze in het hele land beroemd wordt: dienstbode Saartje in de langlopende serie Swiebertje. Voor deze rol put ze uit haar eigen verleden als dienstbode. Tien jaar, van 1965 tot 1975, speelt ze de rol van Saartje, die er keer op keer in slaagt veldwachter Bromsnor en zwerver Swiebertje na het zoveelste akkefietje met elkaar te verzoenen. Steevast gebeurt dat met een kopje thee en een koekje. Schagen geniet van het beroemd zijn en na afloop van de serie in 1975 wordt ze gevraagd voor de reclamecampagnes van Sorbo, een fabrikant in schoonmaakartikelen, waarin ze nog jarenlang de rol van Saartje blijft spelen.

Kunstenaar

Net als haar man, die ze ontmoet als ze 40 is, stort ze zich op de schilderkunst. Ze wordt er niet zo bekend mee, maar beleeft er eigenlijk meer plezier aan. Ze zegt daar zelf over: "Heerlijk, dat is iets dat helemaal van jezelf is. Als actrice krijg je de rollen aangewezen, dit verzin je zelf".