Rob van den Berg (grafisch ontwerper)

Uit B&G Wiki
Rob van den Berg

NaamRob van den Berg
Geboren, 6 januari 1944
Functies grafisch ontwerper, regisseur
Bekend vanvormgever van Per seconde wijzer, Tien voor taal, stationcalls voor de TROS, TV10 en RTL
Periode actief1965-2009
Werkt samen metJaap Drupsteen, Hans de Cocq, Frans Schupp, Johan Volkerijk, Henk Vermolen en Robbert Smit
Externe infoBeeldwerk.nl

Rob van den Berg in de media
Oeuvre Rob van den Berg

Voor hij in 1965 bij de NTS begint als grafisch ontwerper, volgt Rob van den Berg een opleiding tot handzetter aan de Grafische school in Den Haag, en een avondopleiding grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag. De eerste jaren bij de NTS maakt hij als grafisch assistent titelkaarten, titelrollen en landkaarten of andere infographics voor nieuws en actualiteitenprogramma's. Met de groei die televisie meemaakt in de jaren zestig groeit ook de behoefte aan uitgebreidere programmaleaders en programmavormgeving. De werkzaamheden van Van den Berg breiden zich uit naar illustratie en ook animatie op film. Een voorbeeld van zo'n titel verrijkt met illustraties is de leader van het programma Citroentje met suiker.

De bloeiperiode van de afdeling grafisch ontwerp van de NOS, vanaf ongeveer midden jaren zeventig, omschrijft Rob van den Berg als 'een grote snoepdoos.' Omdat de omroepen aanspraak maken op een bepaald deel van de tijd van de afdeling, is geld geen probleem. 'Als wij het in ons hoofd kregen om 25 groen gespoten varkens in de studio te gebruiken, dan kon dat', aldus Van den Berg. Bij sommige regisseurs of producties kregen de ontwerpers alle vrijheid om te experimenteren met vormgeving, bijvoorbeeld bij regisseur Wilhelmina Hoedeman.

Van den Berg bij de opname van de leader voor Per seconde wijzer in 1968

De introductie van kleurentelevisie verandert het werk van de ontwerpers aanzienlijk. In eerste instantie worden titelkaarten en rollen met de hand ingekleurd. Dat is echter geen ideale situatie; het kost veel tijd en de structuur van verf blijft zichtbaar. Om titelkaarten egaal in kleur te krijgen, stelt Van den Berg voor om een zeefdrukpers aan te schaffen. Gabriëlle Otten wordt aangenomen om de pers te bedienen.

Rob van den Berg is samen met Jaap Drupsteen betrokken bij het opzetten van een eigen studio voor de grafische afdeling van de NOS. Daarvoor worden filmanimaties buitenshuis ontwikkeld, maar toen het mogelijk werd om met video animaties op te nemen, krijg de afdeling een eigen Electronische Trucage Studio.

Begin jaren tachtig wordt de Paintbox aangekocht door de afdeling, een geweldige machine volgens de ontwerpers, maar wel duur en tijdrovend om op te werken. Rob van den Berg ontdekt de Amiga, een veel kleinere computer met nagenoeg dezelfde mogelijkheden. De kwaliteit is minder goed, maar voor infographics in actualeitenprogramma's of spelletjesprogramma's is zo'n hoge beeldkwaliteit als met de Paintbox bereikt wordt eigenlijk helemaal niet nodig.

Eind 1989, vlak vóór de privatisering van de grafische afdeling van de NOS (naar NOB Design), beginnen ontwerpers Rob van den Berg , Henk Kaalman en Peter Theebe voor zichzelf met Beeldwerk. Het team wordt aangevuld met Bob van den Berg die al als free-lancer ontwerper voor de NOS werkte. Ferenc Németh wordt aangenomen als Amiga specialist. Verder werkt ook Warner Kroll als freelancer bij Beeldwerk. Beeldwerk maakt de eerste jaren veel graphics voor spelletjes-, nieuws- en actualiteitenprogramma's op de Amiga. Daarnaast maken ze ook stationcalls voor onder andere de TROS, TV10 en RTL4. Indien nodig huren ze apparatuur zoals de Paintbox of de Harry gewoon weer bij NOB.

Eind jaren negentig verandert Beeldwerk van samenstelling en gaat het bureau zich meer bezig houden met interne communicatie dan met televisie. In 2003 wordt Robbert Smit partner in Beeldwerk. In april 2009 gaat Rob met pensioen.