Ruud Feltkamp

Uit B&G Wiki

Van veelbelovend kindsterretje is hij uitgegroeid tot een volwaardig (soap)acteur. Vergeleken met andere acteurs van zijn generatie heeft Ruud Feltkamp al een aardig cv opgebouwd. Als driejarig ukkie ontdekt hij al dat hij graag in andermans huid wil kruipen. Vanaf zijn zesde volgt Ruud lessen op de Kindertheaterschool in Amsterdam, waarna hij zijn talent verder ontwikkelt op de NKT Theaterschool in Purmerend. Op achtjarige leeftijd maakt hij zijn televisiedebuut in een commercial van een bekende fastfoodketen.

Twee jaar later schittert Ruud in de rol van Kruimeltje in de gelijknamige boekverfilming. Tijdens de audities laat hij maar liefst honderden kinderen achter zich als blijkt dat de Kruimeltje-pet hem het beste past. Door zijn kwetsbare en tegelijkertijd ondeugende uitstraling weet hij regisseuse Maria Peters direct te overtuigen. Kruimeltje wordt overladen met prijzen op filmfestivals in Uruguay, Noorwegen en de Verenigde Staten. Bovendien wordt de film ingezonden voor een felbegeerde Oscar.

Ruud zit nog maar net op de middelbare school als hij opnieuw voor een hoofdrol wordt gestrikt, ditmaal in de film Kees de Jongen naar het boek van Theo Thijssen. Daarin speelt hij naast gelauwerde acteurs als Monic Hendrickx en Hans Kesting. Hierna is Ruud te zien in diverse televisieseries, onder andere in Koppels en Keyzer & De Boer advocaten waarin hij een gastrol vervult.

Tijdens het afronden van zijn examenjaar op het IVKO (Individueel Voortgezet Kunstzinnig Onderwijs) wordt hij gevraagd auditie te doen voor een rol in GTST en dat gaat hem goed af. Vanaf 2006 is Ruud dagelijks te zien als Noud Alberts in Neerlands bekendste soap. Daarnaast houdt hij zich bezig met fotografie en blijft hij lessen volgen op de toneelschool. In 2007 maakt hij deel uit van de stemmencast van de animatiefilm Surf’s Up.

Zijn ondernemingslust kan Ruud kwijt in zijn eigen multimediabedrijf Feltkamp.tv, dat hij samen met broer Pim heeft opgezet. Dit bedrijf legt zich toe op onder meer webdesign en grafische vormgeving. Ondertussen volgt hij diverse acteerworkshops onder leiding van Inge Ipenburg, Victor Löw en Porgy Franssen.

In 2009 volgt wederom een boekverfilming met Ruud in een van de hoofdrollen. Evenals Kruimeltje is ook Lover of Loser met medewerking van Dave Schram tot stand gekomen. Om gestalte te kunnen geven aan zijn personage Ricardo heeft Ruud zich verdiept in het fenomeen 'loverboys'. Zo heeft hij het boek Echte mannen eten geen kaas gelezen om meer psychologisch inzicht te krijgen.

In 2014 wint hij de Televizier Talent Award.