Ferry Doedens

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamFerry Doedens
GeborenDrachten, 17 juni 1990
Functiesacteur, zanger
Bekend vanIdols, Goede tijden slechte tijden
Periode actief2005-heden
Werkt samen metRuud Feltkamp, Marly van der Velden
Triviaheeft korte tijd een relatie met fotomodel Darryl Vriesde
Externe infoOfficiële site, Twitter

Ferry Doedens in de media
Oeuvre van Ferry Doedens

Ook al heeft hij de vierde editie van Idols niet gewonnen, voor vele jongeren van zijn generatie is Ferry Doedens wel degelijk een idool. Nu hij in GTST de rol van Lucas Sanders op zich neemt, heeft hij definitief de status van BN-er bereikt. Desondanks heeft Ferry weinig last van sterallures en maakt hij graag even tijd vrij om via Twitter zijn fans op de hoogte te houden van zijn dagelijkse bezigheden.

Zijn fascinatie voor het artistieke vak, in welke discipline dan ook, uit zich al op jonge leeftijd. Ferry groeit op in het Friese Drachten, waar hij op zijn vijftiende zijn eerste toneelervaring opdoet in theater De Lawei. Hij speelt daar in diverse muzikale voorstellingen, onder meer in Pietje Bell de Musical waar Ferry een figurantenrol vertolkt naast grootheden als Johnny Kraaijkamp jr. en Kiki Classen. Dat blijkt een enorme uitdaging omdat Ferry niet hoeft te repeteren, maar slechts anderhalf uur van tevoren uitleg krijgt over wat hij moet doen.

Creativiteit betekent ook het vermogen om letterlijk stil te blijven staan, zo lijkt het althans wanneer Ferry deelneemt aan de Living Statues-kampioenschappen in Drachten en Arnhem. In 2006 weet hij tijdens het Nederlands Kampioenschap de jury te imponeren en wint hij als beste levende standbeeld, met zijn hoofd omlijst zoals een schilderij, de jeugdcompetitie.

Na de middelbare school volgt Ferry de opleiding Kunst, Theater en Media aan het Noorderpoortcollege in Groningen. Hier krijgt hij zangles en leert hij in drama- en acteerworkshops zijn talenten verder te ontwikkelen. Ook beoefent Ferry hier verschillende dansstijlen.

De zangkwaliteiten van Ferry blijven niet onopgemerkt. Al snel wordt hij als leadzanger van de coverband Walrus Gumboots aangesteld, waarin hij samen met (semi-)professionele muzikanten een veelzijdig repertoire ten gehore brengt. Optredens voor soms wel drieduizend man zorgen voor plaatselijke bekendheid.

Begin 2007 probeert Ferry een rol te bemachtigen in de Joop van den Ende-musical Dirty Dancing, maar het lukt hem net niet de eindstreep te bereiken. Eind 2007 wordt zijn zangtalent danig op de proef gesteld wanneer hij auditie doet voor Idols. Ferry maakt indruk op de beruchte juryleden en eindigt bij de top achttien. Hij weet de kijkers echter niet voldoende te overtuigen en moet afscheid nemen van de overige deelnemers.

Dit Idols-avontuur is slechts het begin van Ferry’s zang- en acteercarrière. Het jaar daarop vormt hij samen met drie andere ex-Idols-deelnemers de boyband IDSF. Met hun debuutsingle Sinner veroveren ze de harten van vele tienermeisjes. Eind 2008 werkt Ferry samen met producer Robert Dorn aan een Engelstalig album, met wie hij overigens ook het nummer Take a little time (song for Haïti) opneemt in 2010.

Zijn ambities reiken verder dan alleen zingen voor het grote publiek, en dus doet Ferry auditie bij Harry Klooster Casting voor een rol in ONM. Zijn doorzettingsvermogen werpt zijn vruchten af als hij in 2009 via Kemna Casting een vaste rol in GTST in de wacht sleept.