Sofie van den Enk

Uit B&G Wiki
Sofie van den Enk

NaamSofie van den Enk
GeborenHeemskerk, 23 augustus 1980
Functiespresentator, verslaggever
Bekend vanU Vandaag, De wereld draait door, Hints
Periode actief2004 - heden
Werkt samen metMax Westerman

Sofie van den Enk in de media
Oeuvre van Sofie van den Enk

Al op 9-jarige maakt Sofie van den Enk haar debut op de Nederlandse televisie. Ze is te zien in het jeugdprogramma Het Klokhuis waarin ze een vraag stelt over dromen. Na de middelbare school is Sofie te vinden in Amerika, Parijs en uiteindelijk Groningen. Hier begint ze aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de studie Amerikanistiek.

Cabaret

Naast haar studie is Sofie te vinden in de wereld van het cabaret. Via studievereniging Cleopatra ontmoet ze Anne Jan Toonstra waarmee ze een cabaret duo vormt. Het duo is succesvol: in 2001, slechts hun tiende optreden, winnen ze de 36ste editie van Cameretten, het oudste en bekendste cabaretfestival in Nederland. Het duo plaats zich met deze overwinning in het illustere rijtje winnaars als Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, Hans Teeuwen en Marc-Marie Huijbregts.

Journalistiek

Tijdens haar stageperiode maakt Sofie kennis met de journalistiek. Van Maart tot en met mei 2004 loopt ze stage in New York en maakt ze deel uit van het RTL nieuws team onder leiding van Max Westerman. Terug in Nederland begint ze enthousiast aan haar scriptie en twee jaar later ontvangt ze haar doctorandus titel.

RTV Utrecht

In 2006 komt haar journalistieke carrière pas echt van de grond als ze aan de slag gaat bij de regionale zender RTV Utrecht. Als presentatrice en verslaggeefster werkt ze mee aan verschillende programma’s zoals U Vandaag, Villa Hooiberg en Goed voor elkaar.

Jakhals

Sofie’s journalistieke kwaliteiten vallen op: in 2008 wordt ze gevraagd als verslaggeefster voor het Jakhals-onderdeel van het dagelijkse praatprogramma De wereld draait door. Ze blijft ondertussen werkzaam voor RTV Utrecht.

Philip Bloemendal Prijs

Later in het jaar komt Sofie zelf in het nieuws. Ze is de eerste presentator van een regionale zender die is genomineerd voor de Philip Bloemendal Prijs en hem ook nog in de wacht weet te slepen.

Het juryrapport prijst haar vooral om haar alertheid, ironie en improvisatievermogen: "Sofie is alert, ad rem, geestig en naturel met een aangenaam soort ironie en een vaak sprankelende presentatie in geïmproviseerde en toch voortreffelijk geformuleerde zinnen".

Radio- en televisieprogramma's

Vanaf september 2009 is Sofie ook als presentator bij de KRO te zien. Zo presenteert ze o.a. Ouders hebben geen seks, Geld speelt geen rol en een vernieuwde versie van Hints. Andere programma's waar zij een rol in speelt zijn onder meer PS radio op 3FM, De Rekenkamer, Eureka, De Reünie Zapp, Puberruil Zapp, Eilanders, XXL, The Passion 2016 en de Keuringsdienst van Waarde.

In 2011 speelt Van den Enk de rol van Sandra van der Veer, Officier van Justitie in Seinpost Den Haag. Vanaf september 2012 speelt ze de rol van Roberta Pauw in de serie VRijland op Nederland 3.

Wie is de mol?

Van den Enk wint in 2014 het veertiende seizoen van het AVRO-televisieprogramma Wie is de Mol?. In januari 2016 is ze te zien in een aflevering van het BNN-programma De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld waar zij samen met Ruud de Wild in een terreinwagen langs de oostkust van Madagaskar.

Verder is Van den Enk columniste bij Opzij en ambassadeur van Edukans.

Prijzen en onderscheidingen

De Philip Bloemendal Prijs (2008)