Stellenbosch

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredrama
Decennia2000-2009
Lengte47'24"
MediumTelevisie


Stellenbosch

Beschrijving

Zevendelig familiedrama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het Zuid-Afrika na de apartheid. Hoewel het verhaal zich in zowel Nederland als Zuid-Afrika afspeelt, vormt de boerderij Arkadia in de omgeving van Stellenbosch de centrale locatie van de serie. De kijker wordt meegenomen in de wereld van de Nederlandse familie Keppel, die zich in de jaren vijftig vestigde op het landgoed Arkadia om wijn te verbouwen, maar door de economische boycot gedwongen werd terug te keren naar Nederland. Met de verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994 keren de kansen voor de familie.

De serie levert gemengde reacties op. Waar men het over eens is, is de acteerkunst van de spelers. Monic Hendrickx ontvangt in 2008 voor haar bijdrage zelfs een nominatie voor de Beeld en Geluid Awards in de categorie beste actrice.

Makers

Regie Michiel van Jaarsveld

Scenario Jacqueline Epskamp

Camera Theo Bierkens

Productie Eric Hafkamp

Montage Peter Alderliesten

Montage Herman P. Koerts

Uitvoerend Producent Nicky Tüske

Cast

Henk Keppel jr - Jeroen Willems

Betty Keppel - Monic Hendrickx

Anneke Keppel - Anne Wil Blankers

Henk Keppel sr. - Eric Schneider

Marie Keppel - Medi Broekman

Vincent - Sanne den Hartog

Bernard Castel - Jan Decleir

Shelley Hulsman-Yona - Moshidi Motshegwa

David Verwey - Maurice Carpede

Kishore Patel - Rajesh Gopie

Simone Castel - Frieda Pittoors

Achtergrondinformatie

De serie is niet alleen op de Nederlandse televisie te bewonderen. Eind 2007 kondigt producent Motel Films dat de zevendelige dramaserie is verkocht aan de Vlaamse omroep VRT. De eerste aflevering trekt daar ruim een miljoen kijkers. In dezelfde periode gaat het gerucht dat ook de Zuid-Afrikaanse televisie interesse heeft in het programma. Verder dan het geruchtenstadium komt dit echter niet. De documentaire In de schaduw van Stellenbosch geeft een kijkje achter de schermen tijdens het maken van de serie.