Susan Blokhuis

Uit B&G Wiki
Susan Blokhuis in1996

NaamSusan Blokhuis
GeborenEnschede, 27 juni 1971
FunctiesOmroeper, Presentator
Bekend vanTROS, Apotheek en gezondheid tv magazine
Periode actief1995 - heden
TriviaTrivia
GalleryGallery

Susan Blokhuis in de media
Oeuvre van Susan Blokhuis

Susan Blokhuis is als omroepster in de jaren negentig één van de meer avontuurlijke gezichten van de TROS. Ze is door de jaren heen ook actief als presentator. Hierin beperkt Blokhuis zich niet alleen tot het presenteren van televisieprogramma’s. Al vanaf 1995 is ze een veel gevraagde presentatrice voor bedrijfspresentaties, gala's, seminars en dagvoorzitterschappen. Daarnaast is ze actief als freelance journalist en spreekt ze commercials en documentaires in.


Jeugd en opleiding

Susan Blokhuis ziet het levenslicht in Enschede. Lang woont ze echter niet in het land van de Tukkers. Het gezin Blokhuis verhuist als Susan acht jaar is naar het westen. Op haar zeventiende laat ze haar schoolopleiding voor wat het is en besluit ze om erop uit te trekken en wat van de wereld te zien. Na een tijdje te hebben rond gezworven keert Susan op 21-jarige leeftijd terug naar Nederland.


Omroepster

Tussen de ‘zoekertjes’ in De Telegraaf komt ze een advertentie tegen waarin de experimentele breedbeeldzender TV Plus vraagt naar nieuw televisietalent. Blokhuis reageert op de oproep en vermeldt expliciet dat ze niet omroepster wil worden. Ze wordt uitgenodigd voor een gesprek en vervolgens voor een screentest. Deze zijn succesvol en Blokhuis mag beginnen bij de omroep, maar wel als omroepster. Even twijfelt ze, uiteindelijk besluit ze haar vooroordelen over het vak te laten varen en er toch voor te gaan. Bovendien kan ze op deze manier ervaring opdoen in de televisiewereld; de praktijk is immers een goede leerschool.

Bij TV Plus komt ze er achter dat omroepen meer is dan alleen maar mooi zitten wezen en een tekstje oplezen: het is live-televisie, geen autocue en zelf teksten schrijven. De opnames voor TV Plus vinden plaats in hetzelfde pand als waar de omroepbeurten voor de reguliere omroepen worden geschoten. Hier ontmoet Blokhuis collega omroepers van de overige omroepen. Omroepster Thessa Lodewijks tipt haar over een vacature bij de TROS. Zonder problemen komt ze door het gesprek en kan ze aan de slag als omroepster bij de TROS. Een jaar lang is Blokhuis bij beide omroepen te zien als omroepster. Hierna werkt ze exclusief voor de TROS.


Presentator

Haar hoofdtaak bij de TROS is omroepen, maar af en toe wordt ze ingezet als presentatrice. Zo is Blokhuis te zien in Doe mee met de TROS, TROSloop 1996, Emotion '96 en heeft ze een dagelijkse talkshow Jouw stijl live vanaf de huishoudbeurs in 1998. Met deze programma´s kan ze laten zien dat ze nog meer in haar mars heeft. Ze heeft met name veel plezier in het maken van de programma’s met een live publiek; de interactie met publiek bevalt haar goed.

Na vier jaar te hebben gewerkt voor de TROS komt er een einde aan de samenwerking tussen de twee. De omroep geeft Susan naar haar gevoel te weinig kansen en ze neemt geen blad voor de mond wanneer ze hierna gevraagd wordt door andere partijen. Een interview waarin ze over deze zaken praat, valt niet goed bij de TROS; ze wordt ontslagen.

Blokhuis is echter niet meteen van de buis verdwenen. Bij wijze van grap vraagt Bart de Graaff haar om de dag na haar ontslag om te roepen voor BNN. Zo is Blokhuis op de avond waarop ze eigenlijk zou werken bij de TROS als omroepster te zien bij BNN. Behalve omroepen werkt Blokhuis ook mee aan het programma BNN spoort. Het blijft echter bij een eenmalig optreden. Ze wordt door Bart wel gevraagd of ze interesse heeft om te werken bij BNN, maar op dat moment vindt ze zichzelf niet bij de jongerenomroep passen.

Ze vervolgt haar TV avontuur in 1999 bij TV Gelderland. Na vier jaar publieke omroep is de regionale omroep voor haar een verademing. De vrijheid die ze in haar werkzaamheden krijgt is stukken groter, waardoor ze beter haar ei kwijt kan in de programma's. Ze is tot oktober 2001 te zien bij de omroep met het culinair getinte programma Gastronomisch Gelderland. Hierna volgt een seizoen Geld maakt niet gelukkig bij SBS6 en AstroTV bij Net 5.

Wanneer Doeska Dubbelt in 2007 een tijdje met verlof gaat bij Lijn 4 wordt Blokhuis benaderd om voor haar in te vallen. Eigenlijk voelt ze er weinig voor om een belspel te gaan presenteren, maar ze geeft het kans; het omroepen is destijds ook verrassend leuk gebleken. Bij het programma voelt ze zich helemaal op haar plaats. Er is veel lol op de vloer en naast het belspel krijgt Blokhuis drie kwartier een live lifestyle-programma te vullen. Na vier maanden keert Doeska weer terug en houdt voor Blokhuis het televisie avontuur voorlopig op. Erg vindt ze het niet: “Televisiemaken is voor mij niet zaligmakend. Ik vind het wel leuk, maar het bepaalt niet mijn geluk” .