Theo Eerdmans

Uit B&G Wiki
Theo Eerdmans in 'n Half miljoen (1959)

NaamTheo Matthijs Eerdmans
GeborenRotterdam, 28 juli 1922
GestorvenLoosdrecht, 28 oktober 1977
FunctiesPresentator, Journalist schrijver
Bekend vanWillens en wetens, Je neemt er wat van mee , TV Toto
Periode actief
Werkt samen metEllen Blazer
TriviaTheo Eerdmans is familie van oud-LPF-Kamerlid Joost Eerdmans
Media
Audio fragmentenAudio.png

Theo Eerdmans in de media
Oeuvre Theo Eerdmans

Begint zijn werkzame leven na het examen van de HBS eerst als PTT-ambtenaar. Een functie in de journalistiek door hem gewenst is op dat moment niet mogelijk. Twee jaar verblijft hij in een Sanatorium als tuberculose patiënt. Deze ervaring verwerkt hij in novelle, waarin hij de spanningen binnen de sanatoriumgemeenschap beschrijft. In 1944 wordt hij bij een razzia in Rotterdam opgepakt, in 1952 beschrijft hij in een novelle de gebeurtenissen tijdens en na de razzia. Hij wint een prijs met deze novelle en velen vinden het zijn beste werk. Na de bevrijding wordt hij redacteur-verslaggever van De Nederlander. In 1947 maakt hij een studiereis op eigen kosten naar de Verenigde Staten en Canada. Als chef Stadsredactie werkt hij lang voor Het Vrije Volk. Hij maakt grote reportages over: "Het leven van een Drentse boer"; "Het leven op Tiengemeten"; "Het kwaad der waarzeggerij"; "Ballonvaart"; "Vijf weken op een kustvaarder" en "Ralley de Monte Carlo". Een journalistiek hoogtepunt beleeft hij wanneer de Russen Hongarije binnenvallen op het moment dat hij het land bezoekt.

Bij het grote publiek wordt hij bekend door zijn werk voor de VARA Televisie als quizmaster/spelleider, altijd geassisteerd door Maud van Praag. Hij presenteert: Je neemt er wat van mee, Tel uit je winst en Weet wel wat je waagt. Om de de kansspelbelasting te ontlopen is de te winnen prijs maximaal duizend gulden en moet de winnaar één cent teruggeven van de prijs. Samen met zijn AVRO-collega Lou van den Burg zijn zij de eerste quizmasters in Nederland en bij iedereen bekend. Als deze quizvorm verdwijnt, verdwijnt ook snel de roem en bekendheid van Eerdmans.

In de zeventiger jaren wordt hij na een arbeidsconflict met zijn werkgever Het Vrije Volk ontslagen. Zijn stijl van leven, veel drinken en roken zijn zeker mede oorzaak geweest van een tweetal hersenbloedingen. Tijdens het vissen in zijn roeibootje op de Loosdrechtseplassen is hij op onduidelijke wijze te water geraakt en verdronken.

Publicaties

De verdwenen hunnebedsteen (1945)

Mijn vrijheid (1952)

Moord en mooie handel (1953)

Telefoon uit Maastricht (1955)

De vrouw van ons achten (1956)

Brief uit Kansas-City, met H.J. Oolbekkink en Leo Riedé (1957)

Zeven brieven aan Alma (1957)

Moord tussen de buien door, met Eli Asser en A.C. Baantjer (1964)

Het bewaasde kijkglas (1959)

Vertalingen:

Het zaad des verderfs (William March 1954)

in herdruk verschenen als De kiem van het kwaad, (1982)