Ellen Blazer

Uit B&G Wiki
Ellen Blazer

NaamEllen Blazer
GeborenRotterdam, 3 december 1931
GestorvenHilversum, 22 januari 2013
Functies programmamaker, regisseur
Bekend vanWillens en wetens, Per seconde wijzer, Twee voor Twaalf, Sonja
Periode actief1952-1996
Werkt samen metSonja Barend, Theo Eerdmans, Berend Boudewijn, Kees Driehuis, Egbert van Hees, Rinus Spoor
TriviaIs jarenlang de rechterhand van Sonja Barend
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Ellen Blazer in de media
Oeuvre Ellen Blazer

Veelzijdig

Als kind zit Ellen Blazer ondergedoken op een Friese boerderij, waar ze om de tijd te doden het huisorgel ontdekt. Ze ontwikkelt er een muzikaal gevoel en kennis van het notenschrift, dat haar in haar carrière van pas komt. Ellen Blazer begint in 1952 bij de Wereldomroep als assistente op de afdeling klassieke muziek. Vervolgens is ze werkzaam op de afdeling regie en presentatie. Na vijf jaar stapt ze over naar de VARA.

Ze begint als scriptgirl voor regisseur Gijs Stappershoef. Ze mag meewerken aan verschillende muziekprogramma's, waaronder het Eurovisie Songfestival in 1958. In 1961 is ze inmiddels werkzaam als regisseur van Thuis bij... en brengt onder andere dr. Willem Drees in beeld. Ook is ze verantwoordelijk voor de registratie van sommige jazzprogramma’s. In 1966 doet ze de regie van de tv-serie Onder anderen. De reeks van vier à vijf kleine documentaires toont onder meer kermisklanten en (nachtclub)artiesten die overnachten in het artiestenhotel De aardbol.

Ellen Blazer houdt zich verder bezig met het bedenken van (nieuwe) programmaformules. Ze krijgt grote bekendheid vanwege haar formats voor quizzen en spelletjes. Zo werkt ze nauw samen met Theo Eerdmans en Berend Boudewijn. Resultaat: Willens en wetens (1962) en Per seconde wijzer. In het seizoen 1970/71 verzorgt ze de samenstelling en regie van de kennisquiz Twee voor Twaalf. In 1973 maakt ze het showprogramma 19-toen met presentator Koos Postema.

Haar grote culturele belangstelling is terug te zien in de programma’s waaraan ze werkt. Vaak staat de kunst centraal, bijvoorbeeld in het magazine Uit (1963), Uit Bellevue (1966/67), Europa in ... (1969) of Duizendschoon (1977). In dit laatste programma worden steeds twee onbekende mensen voor het eerst met kunst en kunstenaars in aanraking gebracht.

In 1970 (tien keer) en in 1971 (twee keer) doet ze de regie van Improvisatie. In dit tv-programma spelen geheel onvoorbereide acteurs spontaan situaties en scènes. De vaste kern bestaat uit Elsje de Wijn, Sylvia de Leur, Henk Molenkamp en Jeroen Krabbé.

Samenwerking met Sonja Barend

In 1978 begint de samenwerking met Sonja Barend, die bijna twintig jaar zou duren. Meerdere seizoenen maken zij het veel bekeken en besproken programmaSonja's goed nieuws show. Blazer voert de eindredactie en Barend presenteerd. Vanaf 1981 maken zij het programma "Sonja op...." In de eerste tijd is de regie in handen van Rinus Spoor, later zou Egbert van Hees het overnemen.

Pensionering

In 1996 neemt Blazer vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid van de VARA.

In 2001 bedenkt ze nog de formule van de cultuurquiz Kunstkoppen. Onder leiding van Jack Spijkerman spelen twee koppels met en tegen elkaar.

Op 29 augustus 2011 zendt de VARA de documentaire Ellen Blazer: Schitteren in de schaduw van Coen Verbaak uit.

Na een kort ziekbed overleed zij in 2013 in Hilversum op 81-jarige leeftijd.

Biografieblazer ikzoekX.jpg Biografieblazer Tweevoortwaalf.jpg Biografieblazer wereldwijs1962.jpg

Van links naar rechts: Ellen Blazer in 1970 voor Ik zoek X, samen met Chawa Aronson en Joop Koopman in Twee voor Twaalf 1972 en in Wereldwijs 1962

Prijzen en onderscheidingen

  • Oeuvreprijs, met Sonja Barend (1992).
  • Cultuurprijs Hilversum.
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw (1996).
  • Ere Nipkow schijf met Sonja Barend (2007).

Publicaties

  • Gezond weer op (1984) samen met Sonja Barend.