Theo Uittenbogaard

Uit B&G Wiki

Theo Uittenbogaard is een programmamaker voor radio en televisie. Hij heeft in zijn lange carrière voor bijna alle grote publieke Nederlandse omroeporganisaties gewerkt. Meestal als maker of eindredacteur achter de schermen van programma's of als verslaggever op locatie. Nog op school, op 16 juni 1964, presenteert hij eenmalig het TV-programma Rooster van de AVRO. Theo wordt wel eens verward met striptekenaar Theo van den Boogaard. Uittenbogaards oeuvre wordt gekenmerkt door een fascinatie voor taal.

Zijn professionele carrière begint, als hij gevraagd wordt voor de NCRV-radio leerling-verslaggever te worden. In 1965 begint hij met een reportage over een overstroming bij Kootwijkerbroek voor Vandaag. De Radiokrant voor Nederland van NCRV Radio, onder leiding van de roemruchte (watersnood van 1953) radioverslaggever Herman Felderhof. Na een openhartig interview met de auteur en volksschrijver G.K. van het Reve een jaar later, wordt hij ontslagen. Daarop besluit Theo nooit meer een vaste dienstbetrekking te aanvaarden; "dan kan ik ook nooit meer ontslagen worden".

Het vak documentaire-maken leert hij van Tom Pauka van VARA Radio. Theo maakt in deze periode o.a. een serie over drugsgebruik, de Afrikaanse Kroniek en verder levert hij bijdragen aan het jongerenprogramma Uitlaat van Wim de Bie. Hierna stapt Theo over naar KRO Radio. Hier werkt hij met o.a. Theo Stokkink en met Felix Huizinga aan de programma's als Nou En? en Tussen 12 en 2.

In 1969 komt ook televisie op zijn pad. Zo verzint Theo, bij een brainstorm op een middag in Studio Concordia te Bussum, de familie-quiz Één van de acht. Waarvoor Mies Bouwman de credit krijgt. Niet veel later wordt hij benaderd door KRO eindredacteur Kees Boomkens om reportages te verzorgen voor het programma Verslag op dinsdag en later Verslag op woensdag, waarin -voor het eerst op tv- gewone, bijzondere mensen worden geportretteerd.

In 1973 wordt hij door Hans Keller gevraagd voor Het Gat van Nederland en stapt over naar de VPRO. Gedurende 13 jaar werkt hij aan vele programma's van de omroep. Zo regisseert hij verschillende muziekprogramma's en werkt als eindredacteur mee aan verschillende informatieve programma's, maar maakt vooral veel documentaires en informatieve programma's. Daarnaast houdt hij zich bezig met het coachen van jong talent.

Voortdurende wrijving met collega Roelof Kiers doet Theo in 1987 besluiten VPRO TV achter zich te laten en zijn heil te zoeken bij VPRO Radio. Hier werkt hij o.a. voor de buitenlandrubriek "NL" van de VPRO-radio en als correspondent in Peru voor het programma Standplaats Lima. Na de VPRO maakt hij vervolgens televisie-programma's bij diverse omroepen. Zo is hij eindredacteur van de NOS programma's Lopend vuur, Vreemd Land en Passaat, schrijft en regisseert hij de comedy Hoeksteen & Groenstrook voor Teleac en maakt hij, met Geert Mak de serie De zomer van 1823 voor de RVU, gevolgd door de een andere cultuurhistorische tv-reis door Nederland: Holland, Van Texel tot Tiengemeten met de radiomaker Kees Slager.

Naast zijn werk voor televisie en radio schrijft hij incidenteel artikelen voor opinie- en omroepbladen. Bovendien is hij in de periode 1989-1990 gastdocent aan de Academie St Joost te Breda en de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij treedt ook op als adviseur; zo was hij voor PUM, in 2005 adviseur van Margarita, te voy a contar, een dagelijks praatprogramma voor TV-kanaal 10 in Managua, Nicaragua.

Vanaf 2006 maakte hij een drietal films in opdracht van de Socialistische Partij. In 2010 gaat hij zelf de politiek in, maar niet voor de SP. Hij is de schrijver van toespraken voor de fractievoorzitter, de actrice Nelly Frijda van de stadspartij Red Amsterdam. Tegenwoordig werkt hij onder de bedrijfsnaam Theo Uittenbogaard Produkties 'In Woord & Beeld'.

In 2013 brengt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een 4DVD-box uit met werk van Theo Uittenbogaard: DVD-box Dutch Documentary Collection THEO UITTENBOGAARD (2013, uitg. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, 28 tv-films en 4 radio-documentaires, 4 DVD's, totaal: 15 uur) <•> een oeuvre-box met een selectie uit de documentaires die in 45 jaar door Uittenbogaard zijn gemaakt ISBN/EAN 978-90-77806-18-0