Tim Tatoe

Uit B&G Wiki
Periode1965-1966
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma
Decennia1960-1969
Mediumtelevisie
GalleryGallery


Beschrijving

Tim Tatoe is de zoon van een Wild-Westcowboy. Maar het wilde westen is niet meer zo wild en de zoon van de roemruchte cowboy hoeft niet veel te vechten. In plaats daarvan teelt hij bonen. Door omstandigheden wordt hij gedwongen om op te treden, maar in plaats van met kogels, schiet hij met bruine bonen. Bij de slechteriken die neergeschoten worden door Tim groeit dan een bonenplant uit de wond. Vogel Lollipop geeft tussendoor als een soort reporter verslag van alle spannende gebeurtenissen, waaronder een achtervolging van een postkoets.

Het verhaal bestaat uit acht delen en wordt op de woensdag- en zaterdagmiddag uitgezonden als de VARA uitzendt. De eerste uitzending is op 9 maart 1966. Na de eerste uitzending blijkt dat de jonge kijkertjes de onderbrekingen van vogel Lollipop niet erg kunnen waarderen. Bedenker van de serie Wim Meuldijk vertelt dat de acteurs bij de opnames veel lol hadden, niet alleen om bonenplanten, maar ook om acteur Jan Apon. Hij speelt een oude indiaan die de hele tijd 'owee' roept, maar op de set maakt Apon daar 'AOW' van.

Voor de serie is gefilmd in de duinen bij Zandvoort en Waalwijk. De Amerikaanse Wild-West landschappen knipte men uit Amerikaanse films. Hoofdrolspeler Rudi Falkenhagen heeft voor de snelle paardrij-scènes een stand-in. Opnames waarop hij zelf op het paard rijdt worden in de montage versneld en versneden met de beelden van de stand-in. De rest van de scènes is eind 1965 in Studio IIIB opgenomen in decors van Dorus van der Linden.

De serie is de 'come-back' van regisseur Wim Bary bij de televisie, zo meldt De Telegraaf in oktober 1965 als de opnames beginnen. Bary is in de jaren vijftig een van de vooraanstaande tv-regisseurs, maar hij vertrekt begin jaren zestig om schouwburgdirecteur te worden. Zijn come-back bij de televisie duurt niet lang. Al eind 1965, dus tijdens de opnames voor Tim Tatoe neemt hij het aanbod aan van de schouwburg in Maastricht om daar directeur te worden. Regisseur Henk Barnard neemt het van hem over.

Uitvoerdenden

Tim Tatoe Rudi Falkenhagen

Inemine Bruni Heinke

Indiaan Cor Witschge

Indiaanse vrouw Hetty Berger

Sheriff Piet Hendriks

de Schim Geert Thijssens

Huppy Kees Wim Poncia

cowboy Ton Vos

vogel Lollipop Maja Alexander

Benny Bango Rudi West

oude Indiaan Jan Apon

Makers

Scenario Wim Meuldijk

Regie Wim Bary, Henk Barnard

Muziek Harry de Groot

Decorontwerp Dorus van der Linden

VARA.