Wim Bary

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamWim Bary
GeborenLeeuwarden, 1929
Functies regisseur, acteur
Bekend van
Periode actief1953-1966

Wim Bary in de media
Oeuvre Wim Bary

Wim Bary is acteur, televisieregisseur en schouwburgdirecteur.

Bary's vader importeert lederwaren en Bary groeit op in een sfeer van commercie. Tegen de verwachtingen van zijn familie in gaat hij na de HBS niet in de handel, maar wil hij artiest worden. Zo komt hij in Bussum bij Ons Lekenspel van Anton Sweerts terecht. Daar wordt hij opgeleid door bekende acteurs als Eduard Verkade, Henk Schaer en Jan Musch. Samen met Frans 't Hoen, Egbert van Paridan en Andre van den Heuvel maakt hij deel uit van de Gesellen van de Spelerij. Daarna speelt hij bij het Nederlandse Volkstoneel waar hij de hoofdrol speelt in Het woord, een stuk van Kaj Munck. Daarna speelt hij nog enkele tijd bij de Nederlandse Comedie. Bary merkt echter al snel dat hij nooit een groot acteur zal worden. Hij houdt meer van regisseren en organiseren.

In 1954 wordt Bary benaderd door Jan Castelijns van de televisieafdeling van de KRO. Bary is gelijk verliefd op de televisie en krijgt van de omroep een regie-cursus aangeboden bij de BBC in Engeland. Op 1 juli 1954 krijgt hij een vast contract als assistent-regisseur van Ben Meltrop die eerste regisseur is bij de KRO. Bary regisseert vele dramaproducties en vele andere programma's die allemaal rechtstreeks uit de kleine studio Irene in Bussum komen.

Hij regisseert de eerste kindertelevisie-uitzending, Opstand in de kribbe op 6 januari 1955. Zijn eerste grote stuk is Het lege graf, een televisiespel van twee uur en een kwartier op 19 april 1955. Het stuk is gebaseerd op The Virgil van László Fodor. Hiervoor wordt Studio Vitus omgebouwd tot een grote Amerikaanse rechtzaal, compleet met een jury en perstafel. Een extra moeilijkheid bij deze uitzending is, dat de vloer in Vitus nog niet gereed is. Er ligt alleen een laagje beton en de acteurs lopen daarom op sokken. Barry heeft een mooie oplossing voor scenewissels en changementen bedacht. In plaats van het gebruikelijke pauze-bordje of pauze-filmpje heeft hij een gang van de studio in laten richten als gang in het gerechtsgebouw. Als de rechtsgang geschorst en er changementen nodig zijn, draait de camera naar deze gang waar, net als bij een echte schorsing, de getuigen en advocaten heen en weer lopen.

Na vijf en een half jaar bij de KRO verlaat Bary de televisie. Hij heeft is benoemd tot directeur van de gloednieuwe Schouwburg in Tilburg. De 31-jarige Bary is daarmee de jongste schouwburgdirecteur. In 1964 ontstaan er onenigheden met het bestuur van de schouwburg en Bary neemt ontslag.

Bary gaat weer terug naar de televisie en radio en werkt als freelance regisseur voor verschillende omroepverenigingen. In oktober 1965 wordt zijn terugkeer naar de televisie aangekondigd; Bary zal de kinderserie Tim Tatoe van Wim Meuldijk gaan verfilmen voor de VARA. Maar al tijdens de opnames in najaar van 1965 blijkt ook dat hij benoemd is als nieuwe directeur van de Schouwburg in Maastricht.