Twan Huys

Uit B&G Wiki
Twan Huys (foto Roy Borghouts, bron: NTR)

NaamTwan Huys
GeborenSevenum, 24 maart 1964
FunctiesJournalist, verslaggever, presentator
Bekend vanNOVA, College tour, Middageditie, NOS Journaal, Nieuwsuur
Periode actief1987-heden
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoEigen site


'Een Nederlandse Amerikaan'

Begin

Na de middelbare school gaat Huys naar de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na zijn afstuderen in 1986 gaat hij werken bij de Regionale Omroep Zuid in Limburg. Het begin van zijn journalistieke carrière buiten Limburg is bij de radio. Hij werkt bij het lokale STAD Radio Amsterdam en later bij de VARA-radio.

Televisie

Na zijn overstap naar televisie maakt hij allerhande reportages. In 1999 gaat hij aan de slag als correspondent voor het actualiteitenprogramma NOVA in zijn geliefde Amerika. Hoogtepunten van zijn correspondentschap, buiten de presidentsverkiezingen, is het verslag van de aanslag 11 september 2001 en zijn bezoek in 2007 aan New Orleans na de verwoestingen van orkaan Katrina. Over zijn periode in New York schrijft hij het boek 'Ik ben een New-Yorker'. Naast New York dient ook Washington als thuisbasis voor de Nederlandse correspondenten van NOS en NOVA. Maar door onenigheid tussen Huys en NOS correspondent Charles Groenhuijsen gaat Huys weer terug naar New York. Voor de presidentsverkiezingen van 2004 presenteert hij vanaf Times Square de zesdelige studioshow Nova New York. Zijn reportages uit Amerika zijn een aantal keren spraakmakend, zoals bijvoorbeeld zijn interview in 2005 met de Amerikaanse soldate Lynndie England, die betrokken was bij de misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis. Ook maakte hij een reportage en interview met de Nederlander Joran van der Sloot, die verdacht werd van betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba.

Terug in Nederland

In 2007 keert hij terug naar Nederland om NOVA te presenteren, samen met Clairy Polak en Joost Karhof. In 2010 wordt hij anchor van de opvolger van NOVA, Nieuwsuur. In 2011 werd hij bekroond met de Sonja Barend Award voor het beste televisie-interview, met Luitenant-Kolonel Karremans, bekend van het drama in Srebnrenica. Ook bedenkt en presenteert hij voor de NTR het programma College Tour, waarin de groten (en soms minder groten, zoals Willem Holleeder) der aarde worden geïnterviewd, in het bijzijn van een publiek van studenten. Deze Amerikaanse manier van televisiemaken krijgt een vervolg als hij in november 2011 in College Tour minister-president Rutte uitdaagt mee te doen aan voor de Nederlandse versie van het Correspondents' Dinner. Een in Amerika gebruikelijk evenement waarbij de president een min of meer humoristisch getinte speech houdt voor genodigden van de pers. De Nederlandse variant vindt plaats op 10 februari 2016 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Overstap naar RTL

Vanaf september 2018 is Huys het gezicht van de late avond op RTL4. Over zijn vertrek bij de NTR zegt de presentator: “Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering. Met ongelooflijk veel plezier kijk ik terug op mijn correspondentschap in Amerika voor NOVA en daaropvolgend het presenteren van Nieuwsuur en College Tour. Na 11 jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is het nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL.” Zijn vaste hoofdredacteur Marij Janssens gaat met hem mee naar RTL.

Publicaties

  • In opdracht van Hare Majesteit (1994)
  • Ik ben een New Yorker (2006)
  • Meesters (2009)
  • Over geluk (2010)

Prijzen en onderscheidingen

Sonja Barend Award 2011 voor zijn interview in Nieuwsuur met Thom Karremans, ex-luitenant-kolonel Dutchbat.