Wendy van Dijk

Uit B&G Wiki
Wendy van Dijk (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

'The girl next door'

Vroege start

De televisiecarrière van Wendy van Dijk begint al vroeg. In 1983 begint ze als 12 jarige tiener in het AVRO programma Zoethout, kort daarna speelt ze in Wat jij niet ziet. In eerste instantie richt Van Dijk zich op een danscarrière.

Dansen

Na de mavo gaat Van Dijk naar de dansschool van Barry Stevens. Hier wordt haar talent herkend; ze krijgt een scholarship en rondt de vierjarige opleiding in één jaar af. Hierna danst ze bij verschillende grote producties. Zo is ze te zien in de show van Lee Towers en trekt ze drie jaar mee met de André van Duin Revue. Ook treedt ze als danseres op in verschillende televisieprogramma's als de Ron’s Honeymoon quiz en Wedden dat...?.

Televisie

Na een begin op jonge leeftijd bij de publieke omroep, zal ze na haar danscarrière hoofdzakelijk te zien zijn bij commerciële omroepen. Een hele rij aan programma's volgt zich in sneltreinvaart op. Aardige kijkcijfers haalt ze, samen met Matthias Scholten, met het programma Over de rooie. Het programma met de weinig smaakvolle opdrachten is met name populair onder jongeren. Hierna presenteert ze Broodje aap show, Hart in aktie en Domino D-Day. Haar grootste succes heeft ze bij SBS 6 met Ushi & van Dijk. Vermomd als de naïeve Japanse journaliste Ushi Herosaki neemt ze interviews af met bekende nationale en internationale sterren. Aan het einde van elk programma ontmaskert ze zichzelf.

RTL

In 2006 besluit ze om de overstap naar RTL te maken. Van Dijk presenteert daar hoofdzakelijk programma's voor een goed doel zoals Heel Holland helpt en Doe een wens en muziekprogramma's zoals X-factor en Idols. Wendy van Dijk is een spontane verschijning op de televisie. Ze ontpopt zich tot de 'girl-next-door' die op een betrokken wijze mensen helpt. Naast presenteren acteert van Dijk ook in speelfilms, waarvan de meest succesvolle 'Alles is liefde' in 2007 in première ging. Samen met Martijn Krabbé presenteert ze het megasucces The voice of Holland, een zangwedstrijd, bedacht door John de Mol. Het format zal in vele landen te zien zijn. Maar liefst vier keer wint Van Dijk de Zilveren Televizier-Ster voor Televisievrouw van het jaar. In 2011 begint ze met het lifestyle programma Obese en zijn er een aantal spin-offs van het Ushi-typetje. Na haar breuk met zanger Xander de Buisonjé, trouwt ze in 2014 met RTL directeur Erland Galjaard.

Prijzen en onderscheidingen

De Zilveren Televizier-Ster (2000).

Rembrandt Award “Beste TV-vrouw” (2002).

Cover Girl Award (2002).

De Gouden DVD Award (2003).

De Zilveren Televizier-Ster (2003).

De Frekie Trofee (2003).

De Gouden Televizier-Ring voor Hart in Aktie (2003).

Stijlvolste vrouw van 2004, tijdschrift Elle, (2004).

De Zilveren Televizier-Ster (2004).

De Zilveren Televizier-Ster (2005).

De Gouden Televizier-Ring voor The voice of Holland (2012).