Erland Galjaard

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamErland Galjaard
GeborenSassenheim, 3 juni 1967
FunctiesOmroepbestuurder, Eindredacteur
Bekend vanKlasgenoten, Radar, RTL Nieuws, RTL4, RTL5
Periode actief1992 - heden
Werkt samen metFeike Salverda, Gerard Baars
TriviaHeeft een relatie met Wendy van Dijk

Erland Galjaard in de media
Oeuvre Erland Galjaard

Nadat Erland Galjaard de middelbare school heeft afgemaakt besluit hij politicologie te gaan studeren. Na tweeënhalf jaar stopt hij met deze studie.

In 1992 gaat hij samen met Feike Salverda documentaires maken. Daarna werkt hij mee aan Klasgenoten om in 1995 samen met Gerard Baars het programma Radar op poten te zetten. Dit programma groeit uit tot een groot succes dat het tot op de dag van vandaag nog steeds is.

In 1996 gaat hij naar de commerciële zender Sport7 en werkt hij een korte tijd voor het programma SBS Sport. Een jaar later maakt hij de overstap naar RTL Nederland waar hij de eindredactie van het RTL Nieuws gaat verzorgen. In hetzelfde jaar wordt hij hoofd van de sportafdeling van RTL.

In 2000 breekt er een nieuw tijdperk aan voor Galjaard. Hij wordt programmaleider van RTL5. In 2002 stapt hij over naar Yorin waar hij de functie van programmadirecteur gaat vervullen. In 2005 keert hij weer terug naar RTL5 waar hij wederom programmadirecteur is. Twee jaar later maakt hij de overstap naar RTL4.

Onder leiding van Galjaard blijft RTL4 groeien. Met behulp van verschillende zeer succesvolle programma's zoals Ik hou van Holland en The voice of Holland wordt het marktaandeel van de zender steeds groter. Er is echter ook kritiek, met name op de programma's in het genre 'hulp-tv'. NRC Handelsblad onthult in 2016 hoe RTL omgaat met kwetsbare mensen in Geef mij nu je angst.

Begin 2018 maakt Galjaard bekend RTL te zullen verlaten. Na een sabbatical wil hij zich gaan richten op projecten rond de thema's drama, gezondheid en muziek.

Prijzen en onderscheidingen

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (2010)