ZipZoo

Uit B&G Wiki
Periode2000-2002, 2002-2005, 2005-heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrenatuurprogramma,
kinderprogramma
Decennia2000-2009, 2010-2019
Lengte12'28"
MediumTelevisie

Leader (2000) Overzicht

Beschrijving

Natuurprogramma voor de jeugd met presentator Sipke Jan Bousema als kinder- en dierenvriend. Hij laat kinderen over hun lievelingsdier praten, werkt als verzorger in dierentuinen en treedt op als rechter in de "Dierenrechtbank". Hierin laat hij deelnemers een stelling verdedigen of tegenargumenten naar voren brengen. Kijkers kunnen via telefoon of internet laten weten of ze het met de sprekers eens zijn. In elke aflevering strijden twee teams om de ZipZoo trofee. De antwoorden op de best moeilijke vragen liggen voor het oprapen in de dierentuin, maar waar? Al hollend langs de dagverblijven van de dieren proberen de kinderen daar achter te komen.

Naast 'Het Poepie van de Week' en de 'Zipclip' is ook de 'ZipZoosoap' een bijzondere rubriek; hierin hebben de dieren het voor het zeggen. In 2002 wordt het programma vernieuwd. Het gaat ZipZoo: coördinaat X heten en wordt een spelprogramma waarin teams strijden om een expeditie naar het buitenland. Dit doen ze door in spellen en quizzen over natuur en cultuur in een bepaald land, coördinaat-delen te verdienen en te ontdekken bij welk land ze horen. Dit format wint in 2005 de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma wint. 2005 is tevens het laatste jaar waarin het programma loopt.

Op 1 januari 2005 start een nieuw ZipZoo programma onder de titel ZipZoo: WorldWide. In dit programma strijden scholen tegen elkaar in een jungle met spellen en quizzen. In het najaar van 2005 zou het laatste seizoen van Coördinaat X worden uitgezonden, sindsdien wordt er alleen nog maar WorldWide uitgezonden. In 2008 stopt Sipke Jan met de presentatie van het programma, hij wordt opgevolgd door Joey van der Velden, bekend uit onder meer Costa! en Kinderen geen bezwaar.

Makers

Presentatie Sipke Jan Bousema (2000-2008), Joey van der Velden (2008-heden)

Montage Eelco de Wit

AVRO