Fons de Poel

Uit B&G Wiki
Versie door RB1974 (overleg | bijdragen) op 2 sep 2016 om 10:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Fons de Poel (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamAlphonsus Titus Henricus Maria de Poel
GeborenHatert, 19 mei 1955
Functies journalist, presentator
Bekend vanBrandpunt, Reporter, Netwerk
Periode actief1982 - heden
TriviaTrivia

Fons de Poel in de media
Oeuvre van Fons de Poel

Alphonsus Titus Henricus Maria de Poel is een Nederlands journalist, programmamaker, presentator en columnist.

Beginjaren

Na de St. Jozef MULO in Nijmegen is Fons de Poel een jaar lang werkzaam op de administratieve afdeling van de sociale dienst in Nijmegen. Op 17-jarige leeftijd kan hij als aankomend journalist aan de slag als sportverslaggever bij de Arnhemse Courant. Hij gaat in 1976 als leerling-journalist werken bij het Nijmeegs Dagblad. Het jaar erop stapt hij over naar De Gelderlander.

Brandpunt

Na jaren voor De Gelderlander te hebben gewerkt besluit de Poel dat het tijd is voor verandering. In 1982 solliciteert hij bij het actualiteitenprogramma Brandpunt en wordt door Ad Langebent in de redactie opgenomen. Voor Brandpunt maakt de Poel in die periode veel buitenlandse reportages. Zijn eerste reis is naar Ethiopië. De reportage markeert het begin van een lange samenwerking met cameraman Lajos Kalános. Het is meteen een boeiende start; beiden worden gearresteerd en zitten in de gevangenis. Na Ethiopië volgen er nog vele andere reizen. Gedurende acht jaar reist hij voor Brandpunt de wereld over. Vooral het Midden-Oosten en Zuid-Amerika hebben zijn journalistieke belangstelling. Na alle misstanden, oorlogen en rampen is hij het zwerven over de wereld en de daarbij gepaard gaande emoties en spanningen beu.

Den Haag

De Poel ruilt in 1989 zijn functie van buitenlandverslaggever in en gaat aan de slag als parlementair verslaggever. Het volgens hem "incestueuze wereldje in Den Haag" bevalt hem echter niet. Het is zijn bedoeling om de politiek verder uit te diepen, maar hij merkt dat hij te maken heeft met getrainde politici, die onder druk van fractiediscipline en regeerakkoorden maar weinig oorspronkelijke speelruimte hebben.

Reporter

Met het KRO-programma Reporter krijgt hij de gelegenheid voor meer diepgang. Het programma groeit uit tot een van de betere programma's op het terrein van de onderzoeksjournalistiek. Reporter heeft regelmatig onthullingen die politiek Den Haag in rep en roer brengen. Bekend geworden als de Brinkman affaire, wordt in een Reporter-uitzending, daags voor de verkiezingen, bekend gemaakt dat CDA-lijsttrekker Elco Brinkman een niet aangemeld commissariaat heeft bij de firma Arscop. Premier Lubbers is woedend ("bevuiling van het eigen nest") en de KRO verliest circa 4000 leden naar aanleiding van deze uitzending. Bij de MSD-affaire onthult Reporter hoe VVD-leider Frits Bolkestein een lobby opzette voor de farmaceutische industrie. Niet alleen de onthullingen van Reporter zorgen voor media-aandacht, Fons de Poel zelf komt ook in opspraak. Zijn verhouding eind jaren ’80 met de persattaché van de Israëlische ambassade Simona Frankel doet stof opwaaien. De Israëlische autoriteiten hebben moeite met de relatie vanwege eventuele tegenstrijdige belangen. Zowel premier Ruud Lubbers als minister Peres van buitenlandse zaken bemoeien zich met de zaak.

Eindredacteur

In 1991 breidt hij zijn taken voor de programma's Reporter en Brandpunt uit en vervult dan ook de functie van eindredacteur. Per 1 januari 2001 legt de Poel zijn functie als hoofdredacteur van KRO’s Netwerk neer. Zijn terugtreden heeft te maken met zijn besluit om andere, iets bredere journalistieke activiteiten te ontplooien. Fons blijft nog wel als presentator aan het programma verbonden.

Documentaires

Vanaf 2001 werkt Fons aan verschillende journalistieke programma's en gaat hij weer documentaires maken. Zo maakt hij voor de KRO de documentaire reeks Het gevoel van De Poel. In deze reeks spelen gevoel, instinct en drijfveren van mensen een grote rol. Zo komen onder meer monogamie, agressie, godsdienst en leiderschap aan de orde. Meer gelijksoortige programma's volgen. In 2003 start Fons zijn nieuwe productiebureau Documare. Nadat hij Groen links fractievoorzitter Jesse Klaver op televisie voor snotneus had uitgemaakt vanwege zijn kritiek op de ABN-AMRO bank en tevens bleek dat de Poel schnabbelde voor diezelfde bank, bepaalde de KRO-NCRV directie dat hij niet langer presentator van Brandpunt kon blijven. Hij ging verder met het maken van journalistieke documentaireseries voor de omroep. Verder is hij naast zijn werk voor de televisie een veelgevraagde dagvoorzitter/discussieleider tijdens symposia en congressen.

Prijzen en onderscheidingen

Beste Socutera-filmpje over Aids in Afrika samen met Lajos Kalános (1988).

Academy Award voor de Netwerk-serie "Kinderen Staan Op" (1999).