Lajos Kalános

Uit B&G Wiki
bron: fotocollectie Beeld en Geluid

NaamLajos Kalános
GeborenSimontornya, Hongarije, 2 januari 1932
GestorvenNaarden, 8 oktober 2013
Functies cameraman
Bekend vanDeze kleine wereld, Televizier, Brandpunt
Periode actief1969-2007
Werkt samen metPhilip Bloemendal, Wibo van der Linde, Pieter Varekamp, Willibrord Fréquin, Cees Overgaauw, Fons de Poel
Triviasamen met zijn zoon eigenaar van facilitair bedrijf Kalános International
Media
_Kalános Audio fragmentenAudio.png

Lajos Kalános in de media
Oeuvre Lajos Kalános

Cameraman met een traan

vlucht

Lajos Kalános raakt als jongeman in conflict met het communistische regime in Hongarije. 5 jaar zit hij in de gevangenis naar aanleiding van de beschuldiging van samenzwering tegen het communistische bewind. Na de mislukte revolutie tegen datzelfde bewind vlucht hij in 1956 via Oostenrijk naar Nederland. Hij wil cameraman worden en na een stage bij Cinecentrum in Hilversum gaat hij aan de slag als zelfstandig cameraman. Hij werkt voor het Polygoonjournaal, reclamebureaus en ook voor de televisie.

carrière

Van 1970 tot 1975 is hij in vaste dienst van de TROS, waar hij wordt ingezet voor drama, comedy, muziekprogramma’s, sport, actualiteiten en documentaires. In 1972 is hij cameraman van de met een Oscar bekroonde korte documentaire Die kleine wereld van regisseur Charles Huguenot van der Linden. Zijn grote maatschappelijke betrokkenheid heeft tot gevolg dat hij vanaf 1975 als zelfstandig cameraman vele rampen en oorlogen vastlegt, met name voor actualiteitenrubriek Brandpunt. Met verslaggevers van dit programma gaat hij de hele wereld over, bijvoorbeeld met Fons de Poel. Ook voor andere omroepen maakt hij reportages die veel indruk maken, zoals met Pieter Varekamp van de AVRO. Een hoogtepunt in zijn oeuvre is het vastleggen van de schietpartij tijdens de uitvaart van aartsbisschop Romero. Deze reportage gaat de hele wereld over. Kalános ziet zichzelf als een journalistieke cameraman, dat wil zeggen dat hij zich niet alleen met het beeld bemoeit, maar ook met de inhoud. Hij sluit zijn werk voor de Nederlandse omroep af met een reportage over Bosnië in 1993.

bedrijf

Hij start met zijn zoon het facilitaire bedrijf Kalános Internationaal, dat 75 medewerkers telt en over zogenaamde ENG-ploegen (Elektronische Nieuwsgaring) beschikt. Dit bedrijf gaat in 2007 failliet.

boek

In 2012 verschijnt het boek 'De vluchteling' over de dan 80-jarige Kalános. In dit boek komen alle aspecten van zijn bijzondere leven aan de orde. Maar vooral schetst het een beeld van een gedreven cameraman die het onrecht bloot wil leggen en mensen wakker wil schudden.

Prijzen en onderscheidingen

Nederlandse Academy Award voor zijn gehele oeuvre (2003).