Martin Brozius

Uit B&G Wiki
Versie door Jberendsen (overleg | bijdragen) op 21 mei 2012 om 11:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Martin Brozius in Morgen komt er weer een dag (1972)

NaamMartinus Gerardus Brozius
GeborenHoorn, 4 november 1941
GestorvenAmsterdam, 24 maart 2009
Functies acteur, danser, zanger, presentator
Bekend vanEbenezer Scrooge, De kleine waarheid, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Ren je rot
Periode actief1968-2001
Werkt samen metCarry Tefsen, Jeroen Krabbé, Rob de Nijs, Tom Herlaar
TriviaIs af en toe nog te zien na 2001. Grootse show werd in 2007 afgelast wegens ziekte
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Martin Brozius in de media
Oeuvre Martin Brozius

Martin Brozius treedt op jeugdige leeftijd op als bandparodist, voornamelijk op kermissen. Hij volgt in Amsterdam de kleinkunstacademie, maar maakt deze niet af. In 1965 krijgt hij een engagement voor de musical No No Nanette met Joop Doderer en Johan Kaart en laat zijn studie schieten. Hij belandt als danser in een aantal tv-musicals van de NCRV en werkt in de seizoenen 1965/1969 bij Rudi West in diens cabaret Alle zeven. Hij reist vervolgens met een eigen repertoire door Nederland en werkt mee aan vrije producties. Tussen 1975 – 1979 is Brozius verbonden aan het Amsterdams Volktoneel en in 1980 – 1981 aan Nooy’s Volkstheater.

Brozius maakt zijn TV-debuut in De merkwaardige genezing van Ebenezer Scrooge in het seizoen 1968/69. Hij speelt vervolgens in verschillende producties, zoals in Robert en Elisabeth (1968/69) en Flierefluitenflodderen, 1969/70. Hij zingt en speelt sketches samen met onder andere Ida Bons, Elsje de Wijn, Carry Tefsen en Jeroen Krabbé in Kort en Klein.

Zijn grootste bekendheid krijgt Brozius echter als acteur in de kinderserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?. Van 1974 tot en met 1982 is hij de populaire samensteller/presentator van het spelprogramma Ren je rot. De serie (113 afleveringen) is gebaseerd op het Amerikaanse voorbeeld Run About. De vragen aan de jeugdige kandidaten worden niet beantwoord door een druk op een knop; de scholieren moeten naar de overzijde van de studiovloer rennen om in het vak met het goede antwoord te gaan staan. Brozius gaat gekleed in een rood vest, bijpassend jacket met uitbundige vlinderstrik met hartjes. Vanwege de populariteit trekt Brozius met de gelijknamige theatershow door het land.

Ook op de radio is Brozius te horen. Vanaf 1975 presenteert Brozius samen met Tom Herlaar de Tien Om Kindershow op Hilversum 1. Andere programma’s die hij presenteert zijn Vice versa Veluwe en Blauwe Maandag.

Soms vertolkt Brozius een gastrol, zoals bijvoorbeeld in de kinderserie De poppenkraam in 1985 of in de dramaserie Medisch Centrum West, (1989). Zijn stem ‘leent’ Brozius regelmatig aan animatieseries, zoals De Sommeltjes in 2003.