Robin Noorda

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 4 jul 2013 om 10:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamRobin Cay Noorda
GeborenLaren, 1959
Functiesgrafisch ontwerper, art-director, animator, fotograaf, kunstenaar, documentaire maker,
Bekend vanAntics Studio
Periode actief1982 - heden
Werkt samen metFrans Schupp, Gijs Bannenberg, Jeroen Buys, Adriaan Lokman, Léon Wennekes, Anton Rekké
TriviaTrivia
Externe infoMorphosis

Robin Noorda in de media
Oeuvre Robin Noorda

Aan het einde van zijn studie aan de Rietveld Academie loopt Robin Noorda stage bij de grafische afdeling van de NOS. De afdeling heeft, dankzij de inspanningen van Frans van der Aa, een eigen Electronische Trucage Studio. Hier staat de eerste single-frame-video-animatie machine in Nederland. Noorda is een van de eerste die erop mag werken. Zijn stagebegeleider Frans Schupp is onder de indruk, want naast dat hij een goede ontwerper en animator is, heeft Noorda ook het technisch inzicht om met dit soort nieuwe apparatuur te kunnen werken. Na de stage kan hij dan ook als free-lancer aan de slag bij de afdeling. Hij is er zó vaak dat de meesten denken dat hij gewoon vast in dienst is.

In 1984 start Anton Rekké een Nederlandse vestiging op van het computeranimatie systeem Antics. Dit revolutionaire programma is ontwikkeld door een animator en werkt dus heel prettig. Noorda vertrekt met zijn portfolio naar Rekké en wordt aangenomen. Er volgt een hectische tijd want omroepen, maar ook bedrijven en universiteiten willen allemaal zo'n mooie computeranimatie. Het probleem is echter dat het renderen nog niet zo snel gaat. De computer produceert ongeveer één beeld per drie kwartier en als je bedenkt dat er 24 beeldje per seconde animatie nodig zijn.... Ondanks dat er genoeg opdrachten binnen komen, blijkt het bedrijf toch niet rendabel te kunnen opereren en Antics Studio gaat over de kop.

Noorda, Jeroen Buys, Adriaan Lokman en Léon Wennekes beginnen opnieuw in 1986, maar dan zonder dure apparatuur. Bij Morphosis komen de eerste jaren nog veel opdrachten voor televisie via de grafische afdeling van de NOS. Maar als die afdeling zelfstandig en commercieel moet gaan opereren en het aantal concurrerende design en productie bureaus groeit, beweegt Morphosis zich meer richting de zakelijke markt. Noorda's interesse in de nieuwe technieken blijft,. Zo gebruikt hij als eerste het zogenaamde 'Pulfrich effect' in Over mijn lijf (TROS, Veronica, BRTN, ARD, 1993). Ook is hij de eerste die in de NOS studio de 'motion capture' techniek mag gaan uitproberen voor Horses in the air (NPS, 1996) een artistieke documentaire over Eadweard Muybridge. Inmiddels bestaat Morphosis alleen nog uit Noorda zelf en maakt hij steeds meer vrij werk, zoals de documentaire Shivering beauty - Soundscape of Mongolia en de animatiefilm Arthropods tales - epic one, Red-end and the Seemingly Symbiotic Society.