Angela Groothuizen

Uit B&G Wiki
Angela Groothuizen

NaamAngela Paula Groothuizen
GeborenAlkmaar, 28 september 1959
Functies zanger, presentator, acteur
Bekend vanDe uitdaging, Sex met Angela, Wie is de mol, Angela & Co, X factor, The voice of Holland
Periode actief1979-heden
Werkt samen metHarry de Winter, Cees van Drongelen, Seth Gaaikema, Bas Westerweel
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site

Angela Groothuizen in de media
Oeuvre Angela Groothuizen

Op de fansite van Angela Groothuizen wordt ze ‘La Groothuizen, de duizendpoot’ genoemd. Veelzijdig is wel een kwalificatie die bij Groothuizen past. Naast zangeres, is ze cabaretière, componiste, televisiepresentatrice, actrice en columnschijfster. Ze beschikt over een aangeboren organisatie- en improvisatietalent gezien haar verrichtingen in de tv-serie De uitdaging.

Na de HAVO gaat ze naar de High School in Lake Orion (USA). Ze volgt diverse muziekcursussen. Ze is van 1979 – 1988 lid van de - uit zes personen bestaande - zeer succesvolle meidengroep de Dolly Dots. Na een aantal hits in Nederland wordt de groep ook bekend in het buitenland (onder andere Japan). In augustus 1983 acteren de Dolly Dots zelf in de eigen 6-delige tv-serie. Na het uiteenvallen van de Dolly Dots in 1988 gaat ze verder, onder meer in het duo Angela & the Rudie. In het seizoen 1989/90 maakt ze deel uit van de cabaretgroep Purper (theatertoernee). Vanwege het twaalfenhalf jarig bestaan van de groep tourt ze in 1993 met een galatour door het land.

Door toedoen van producent Harry de Winter komt Angela Groothuizen in 1990 bij de AVRO terecht. Aanvankelijk staat ze niet te trappelen om televisiewerk te doen. Haar aarzeling valt weg, wanneer Mies Bouwman aanbiedt om Angela een jaar lang te coachen. Ze krijgt grote bekendheid als presentatrice van De uitdaging. De kleine, tengere (slechts 1.58 meter grote) Angela neemt de uitdaging aan om binnen een bepaalde tijd een opdracht te realiseren. Zo moet ze bijvoorbeeld in 60 uur een spoorlijn aanleggen. Het programmaconcept is ontleend aan de BBC-productie Challenge Anneka. Zowel in het seizoen 1990/1991 en 1992 is Angela de grote animator en inspirator. In 1992 presenteert ze het avondvullende programma Wie zorgt die leeft. Bovendien neemt ze deel aan een supersessie bij Veronica met onder andere Barry Hay, Frank Boeijen en De Dijk.

In het najaar van 1993 kiest producent ID-TV voor Angela als presentatrice voor de serie van acht praatprogramma Sex met Angela. Dit programma voor en door jongeren is voor buitenlandse zenders grensverleggend. Ze wordt onder andere uitgenodigd in de Phil Donahue Show in de V.S.

In de loop der jaren presenteert ze een variëteit aan programma’s. De uitdaging is na drie jaar afwezigheid in 1996/1997 en 1998 weer op het scherm. Ze presenteert Kunstblik (1998) en ze haalt in een AVRO-uitzending circa 2.500.000 adhesiebtuigingen bijeen voor Amnesty International. In 1999 verzorgt ze de presentatie van Op de man af, in dit wekelijkse spelprogramma wordt de emancipatie van een bekende mannelijke gast gepeild door een vrouwenpanel

In 1999 is tevens de eerste aflevering van de negendelige serie Wie is de mol. Tien onbekende Nederlanders maken een zestiendaagse avontuurlijke tocht door Australië. Ook in 2002-2003 is Angela aanwezig bij Wie is de mol.

In mei 2003 gaat een nieuwe AVRO-serie genaamd Vaders van start. In deze talkshow gaat Angela in discussie met vaders en moeders. Het idee van de twaalf afleveringen is ontleend aan de campagne Mannen in de hoofdrol van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2003 presenteert ze Angela & Co, een talkshow over gezondheid en welzijn. In dit magazine wordt ze bijgestaan door psycholoog Jeffrey Wijnberg en huisarts Ivan Wolffers.

Naast het televisiewerk schrijft Groothuizen in de Spits een column over Wie is de mol en een column in de AVRO bode. Ze heeft een rol in een aflevering van Baantjer (1997) en in de musical Blood Brothers (1998/99). Op het witte doek is ze te zien in de speelfilms Snapshots (2001) met Burt Reynolds en Julie Christie en in Pietje Bell 2: de jacht op de tsarenkroon.

Het theater lijkt haar steeds meer te trekken. In 2004 toert ze met liedjes van Sting door het land. Ze maakt in deze periode ook in Borneo een aflevering van AVRO’s wereld reizen. Het is een van de laatste opdrachten die ze voor deze omroep verzorgt. In 2005 wordt het contract met de AVRO plotsklaps verbroken. Groothuizen gaat vervolgens bij Talpa aan de slag maar dit wordt geen succes.

Daarna is ze in de theaters te vinden, ze treedt solo op, staat in de kerstshow van Karin Bloemen en in 2007 is er een reünie van de Dolly Dots met optredens in De vrienden van Amstel live! en een aantal (uitverkochte) concerten in Ahoy.

Vanaf 2009 is Groothuizen weer helemaal terug op televisie, ditmaal als coach van opkomend muzikaal talent, eerst in X Factor en vervolgens in The voice of Holland en The voice kids. Vanaf 2012 is ze betrokken bij de talentenjacht Beat the best. In realityprogramma Een nieuw begin helpt Groothuizen mensen die toe zijn aan een nieuwe start.


Prijzen

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (2012)