Harry de Winter

Uit B&G Wiki
Harry de Winter 2101609280370206221.jpg

NaamHarry de Winter
GeborenOss, 22 mei 1949
Gestorvenonbekend, 7 maart 2023
Functies verslaggever, presentator, producent
Bekend vanRocktempel, Eldoradio, Wintertijd
Periode actief1973-2022
TriviaBezitter van een omvangrijke collectie oude radio’s en televisies.
Media
Audio fragmentenAudio.png


Presentator en creatief producent Harry de Winter is oprichter van IDTV en WinterMedia. Het grote publiek kent De Winter vooral van zijn langlopende muziekprogramma Wintertijd.

Begin mediacarrière

De Winter begint zijn mediacarrière als freelance radioverslaggever bij de KRO en de VARA. Zijn kwaliteiten als diskjockey - hij is actief op alle grote studentenfeesten in de hoofdstad - leiden tot contacten met de NCRV. Na tweede te zijn geworden bij de nationale radiodeejay wedstrijd van de NOS (eerste wordt Frits Spits) begint hij als freelance producer (muziekselectie) van het jongerenradioprogramma Filter, waarvoor hij vrij snel ook als presentator gaat functioneren.

Bij het 50jarig bestaan van de NCRV wordt De Winter, als één van de weinige jongeren bij die omroep, gevraagd om samen met zijn radio chef Rob Bijnsdorp vier grote live radio festivals te organiseren. Deze worden zo’n succes dat de Winter zijn eigen tv programma krijgt: De Filter furore Show. Na zes afleveringen stopt de NCRV hiermee, omdat deze destijds nog zeer conservatieve omroep meent dat het programma niet bij hen past. De Winter beklaagt zich hierover op televisie (een doodzonde) en wordt prompt ontslagen.

IDTV

In 1977 richt De Winter ID Film & Video Productions bv (IDTV) op. In eerste instantie blijft hij hiermee jongerenprogramma’s maken.  Zo maakt hij voor de VARA Je ziet maar en de Clipparade, en produceert hij registraties van festivals als Pinkpop en Torhout­-Werchter. De Winter verwerft de rechten van een Amerikaans format dat hij voor de Nederlandse televisie succesvol vertaald naar Lingo. Meer rechten worden verworven en leveren spelprogramma's als Boggle en Triviant op. IDTV en De Winter zijn verder producenten van televisieregistraties van de concerten van wereldsterren als Madonna, Prince en U2. Ook verzorgt IDTV de Nederlandse bijdrage (B.B. King vanuit Congresgebouw in Den Haag) voor de inzamelingsactie voor hongerend Afrika Live Aid. Naast IDTV produceert De Winter nog een aantal jaren samen met Vincent van Engelen het KRO radioprogramma Rocktempel, dat volledig gewijd is aan eigen gemaakte live-opnames.

In de jaren 90 verbreedt IDTV haar aanbod met drama en informatie. Onder auspiciën van Anton Smit en Pieter van Huystee maakt het productiebedrijf onder andere Taxi, 12 steden 13 ongelukken en de populaire dramaseries Pleidooi en Oud Geld. IDTV krijgt hiervoor talloze prijzen, waaronder twee Nipkowschijven (1994 en 1999 voor resp. Pleidooi en Oud Geld), de Gouden Roos van Montreux (1995 voor Taxi) en een aantal Gouden Kalveren. De Winter wordt bij een groter publiek bekend doordat hij als muziekproducer van Sonja op zondag zitting neemt in het wekelijkse panel De tafel van 7 met daarin ook Humberto Tan.

Halverwege de jaren 90 verkoopt De Winter bijna vijftig procent van zijn aandelen in IDTV aan het Engelse Chrysalis. In 1996 wordt de tweede helft van de aandelen verkocht aan VNU. De Winter blijft tot 2001 lid van de Raad van Bestuur en houdt zich onder andere bezig met IDTV International. In 2003 trekt hij zich helemaal terug uit het bedrijf.

WinterMedia

Om al zijn activiteiten te bundelen en zich tevens opnieuw te richten op televisie, maar dan wel met zijn eigen kwaliteitskeurmerk, richt De Winter in 2001 WinterMedia BV op. Vanuit WinterMedia ontwikkelt hij tot op heden een veelheid aan initiatieven op het gebied van culturele (media)projectontwikkeling, consultancy en management. Zo ontstaat kort na de oprichting het plan om een kwaliteitszender van de grond te krijgen, omdat binnen het televisieaanbod in Nederland een deel van het publiek niet bediend wordt. Als blijkt dat TVOase uiteindelijk niet van de grond komt, stapt De Winter in 2009 in Het Gesprek, een commerciële zender (met als partners o.a. Derk Sauer en Ruud Hendriks) waar interviews en debatten centraal staan. Het Gesprek koopt samen met Egeria in 2009 NRC Media, waarna Egeria uiteindelijk de stekker uit Het Gesprek trekt. De Winter verkoopt zijn ondertussen verworven aandelen NRC Media.

Eind 2011 richt De Winter Sarphati Media en DaVID & CO op, samen met Erica Reijmerink en David Lipschits. Sarphati Media houdt zich bezig met de productie van non-fictie televisie, meestal geproduceerd rondom kopstukken uit de Nederlandse cultuur en politiek. Zo produceren zij de reeks Seks en de Zonde (2014) van Femke Halsema, Lekker Weertje (2014 en 2015) van Philips Freriks en Erwin Kroll, het muziekprogramma On the road (2014) van Johan Derksen en Esther Hartogs documentaire Soldier on the roof (2012) over Joodse kolonisten in de Westbank. In 2016 presenteert Sarphati Media Het ei van Midas met Midas Dekkers en in 2017 Panorama Pijbes met Wim Pijbes. DaVID&CO is gespecialiseerd in zogenaamde ‘candid content’, zoals Goor draait door (2014), Hufterproof en What the Frans (beide 2015).

Vanaf 1999 tot is De Winter, eerst bij RTL 5 en later bij de AVRO, te zien in het muziekprogramma Wintertijd. Het programma zorgt er dat hij bekend wordt bij het grote publiek. In 2003 verschijnt een variant op de radio bij Arrow Classic Rock. Het programma verhuist in 2008 naar Radio 2 en krijgt het de titel Wintertijd Radio.

In 2013 komt De Winter terug met de talkshow Talking 'bout my generation, waarin hij met bekende Nederlanders van verschillende leeftijden praat over wat muziek betekent in hun leven. Deze voortzetting van Wintertijd wordt uitgezonden op RTL7. De radiovariant van Wintertijd is tegenwoordig te beluisteren op De Winters eigen radiostation 40 UP Radio. Op het station wordt muziek gedraaid die niet meer op de reguliere radiozenders te beluisteren is.

Andere activiteiten

In 2000 richt De Winter stichting De Initiatieven op voor het ondersteunen van politieke, maatschappelijke en culturele doelen; één van de eerste activiteiten is in 2001 de oprichting van EAJG samen met Anneke Mouthaan om een stem te geven aan het progressieve Joodse geluid. Hij zet zich ook in voor andere projecten, zoals financiële steun aan de Amsterdamse kunstenaarssociëteit De Kring. Verder richt hij in 2002 samen met actrice/theatermaakster Yvonne van den Hurk WinterSpelen Theaterproducties op. Dit bedrijf is onder andere producent van de Vagina Monologen en Caveman, de componistenvoorstellingen Bach en Chopin en het succesvolle Hormonologen. In 2006 bedenkt hij het dansfeest 40UP, omdat hij ervan baalt dat je bijna nergens meer kan dansen als veertigplusser. Samen met DJ Alex van Oostrom begint hij met het organiseren van de eerste 40UP avond in poptempel Paradiso in Amsterdam. Inmiddels worden de dansavonden door het hele land georganiseerd, van Heerlen tot Den Helder en van Lelystad tot Groningen.

Wintertijd bij de NPO

In 2020 maakt De Winter een serie afleveringen van Wintertijd voor de NTR. Bij Omroep MAX keert het programma in 2022 terug. De Winter weet dan al dat hij ongeneeslijk ziek is. In de slotaflevering vertelt hij zijn eigen muzikale levensverhaal aan interviewer Jeroen Pauw.

Harry de Winter overlijdt op 7 maart 2023 op 73-jarige leeftijd.

Prijzen en onderscheidingen

  • Nipkowschijf voor Pleidooi (1994) en Oud Geld (1999).
  • Gouden Pers Roos in Montreux met Taxi (1995).
  • Emmy Award voor IDTV-Cultuurproductie Sjostakovitz War Symfonieën.
  • Officier in de Orde van Oranje Nassau (2002).