Antoinette Hertsenberg

Uit B&G Wiki
Antoinette Hertsenberg (1994)

NaamAntonia Maria Hertsenberg
GeborenDen Haag, 28 december 1964
FunctiesPresentator, Eindredacteur
Bekend vanRadar, Opgelicht?!, Oh! Oh? Den Haag
Periode actief1995-heden
Werkt samen metGerard Baars, Frank Pouw, Harm Edens
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Antoinette Hertsenberg in de media
Oeuvre van Antoinette Hertsenberg

Antoinette Hertsenberg is een echte belangenbehartiger. Antoinette houdt hierbij niet van sensatie of show, haar programma’s zijn altijd zakelijk en integer. Door haar vasthoudendheid tijdens het interviewen wordt ze wel de TROS-pitbull genoemd; als ze zich ergens in vastbijt laat ze niet snel los. Ze vindt zichzelf soms ook wel een beetje een drammer, maar dat is nooit zonder reden: “Ik ben, in alles wat ik doe, in al mijn uitingen, altijd op zoek naar antwoorden“

Jeugd

Antoinette volgt de HAVO aan de R.-K. Basisschool Sint-Lucas in Apeldoorn. Hierna begint ze een opleiding jeugdwelzijnswerk aan het Hoger Sociaal Agogisch Onderwijs in Den Haag. Een mediacarrière staat dan helemaal niet in de planning; Antoinette wil liever met probleemjongeren werken. Na haar studie werkt ze korte tijd in een meidenwegloophuis. Het werk is echter onbetaald en ze besluit iets anders te zoeken. Via een uitzendbureau belandt ze bij de Anti-vivisectie Stichting waar ze aan de slag gaat als pr-medewerker. Ze zet een aantal campagnes op en na drie jaar wordt ze coördinator van de stichting.

Voorlichter en projectleider

Hierna begint ze aan een wereldreis. Helaas moet de reis vroegtijdig worden afgebroken als ze hoort dat haar vader ernstig ziek is. Terug in Nederland is Antoinette enige tijd werkzaam als voorlichter bij een ziekenhuis in Amersfoort, vervolgens werkt ze als projectleider en voorlichter bij de Dierenbescherming. Hier zet ze een aantal campagnes op waaronder eentje tegen genetische manipulatie en eentje tegen jagen. In het kader van de jacht campagne wordt ze uitgenodigd om deel te nemen aan een discussie met een jager in NOVA onder leiding van Paul Witteman.

TROS

Haar optreden tijdens de discussie valt op en Gerard Baars, op dat moment programmaleider van de TROS, belt haar op en zegt: “Jij moet op de televisie”. Het telefoontje komt totaal onverwacht; Antoinette heeft absoluut geen media-ambities. De slechte klik met de nieuwe directeur van de Dierenbescherming doen haar besluiten om toch op gesprek te komen bij Baars.

Tijdens het gesprek maakt Antoinette meteen duidelijk dat ze niet van plan is bordjes om te draaien of spelletjes te presenteren. Ook is ze niet meteen overtuigd dat de TROS de juiste omroep is voor haar. Als Baars komt met het voorstel voor een Consumentenprogramma gaat ze akkoord. Haar twijfels over de omroep verdwijnen snel; ze ziet in de TROS een onafhankelijke club die niet hangt aan geloof of een politieke denkrichting. Bovendien krijgt ze van de vereniging voldoende vrijheid en dat bevalt haar prima.

Radar

In 1995 begint ze met het consumentenprogramma Radar. De eerste twee jaar zijn voor haar een overlevingstocht. Dit komt mede doordat sommige teamleden niet blij zijn dat de nieuwkomer meteen wordt benoemd tot eindredacteur van het programma. Na twee jaar vervangt ze het team en vanaf dat moment gaat het, naar eigenzeggen, de goede kant op met de sfeer binnen het team en de kijkcijfers.

Spreekuur, Opgelicht!, 2 Vandaag

Door de jaren heen komen er een aantal programma’s bij. Allen bevinden zich meer in de ‘serieuze hoek’ van het televisiemaken. Zo heeft ze naast Radar eerst de actuele talkshow Spreekuur en daarna Opgelicht?!. Vanaf 1995 is ze tevens reserve presentatrice van de actualiteitenrubriek 2 Vandaag.

Ook is ze te zien in gelegenheidprogramma’s; de dagen na de aanslagen van 11 september in New York verzorgt ze samen met Jeroen Pauw de berichtgeving voor NOS actueel,

Spraakmakende televisie

Met name met Opgelicht! en Radar is ze verantwoordelijk voor spraakmakende televisie. Met de programma’s brengt ze o.a. de zogenaamde ziekte van Groenlinks kamerlid Tara Singh Varma aan het licht.

De berichtgeving in Radar over de kredietcrisis in het algemeen en de DSB Bank in het bijzonder leveren haar bovendien in 2009 de titel Journalist van het jaar op. Daarna wordt ze op 19 oktober 2010 door het maandblad Opzij uitgeroepen tot de 'machtigste mediavrouw van Nederland'.

Prijzen en onderscheidingen

Journalist van het jaar door het vaktijdschrift Villamedia magazine (2009)
Machtigste mediavrouw van Nederland door het maandblad Opzij (2010)