Jeroen Pauw

Uit B&G Wiki

Aanvankelijk nieuwspresentator, later begenadigd interviewer die al twee Sonja Barend-awards voor het beste interview op zijn naam heeft staan.

Jeugd

Jeroen Pauw groeit op in Hilversum. Tijdens zijn jeugd wordt hij van verschillende middelbare scholen weggestuurd, wat thuis met enig optimisme wordt ontvangen: “Dan heb je mooi tijd om de zeilboot eens te lakken”. Al van jongs af aan weet Pauw dat hij de journalistiek in wil. Tijdens de middelbare school heeft hij al wat baantjes bij de omroepen in Hilversum. Zijn eerste stap bij de omroep is een weekendbaantje bij AVRO’s Radiojournaal. Zijn functie is hier voornamelijk het in de gaten houden van de nieuwstelexen en wanneer er iets belangrijks gebeurt, dient hij dit aan de juiste persoon te melden. Later, wanneer hij naar de middelbare Ludgerus kweekschool gaat, krijgt hij werk bij de Evangelische Omroep. Deze omroep is in hetzelfde gebouw gehuisvest als zijn school, waardoor hij het werk vooral uit praktische overwegingen doet, in plaats van gedreven te zijn door enige vorm van godsdienst. Bij de EO gaat Pauw aanvankelijk aan de slag in de Discotheek, een grote kast gevuld met allerlei muziekplaten, die door hem op de juiste volgorde gezet dienen te worden. Wanneer op een dag iemand nodig is om een item in te spreken, wordt Pauw hiervoor gevraagd. Dit stemmenwerk is zijn eerste radio-optreden, maar al snel volgt er meer.

Vroege carrière

Zijn eerste radioprogramma bij de EO is het Actualiteiten ABC. Voor dit programma gaat Pauw als verslaggever de straat op. Althans dat is de bedoeling. Zijn opdracht is namelijk aan willekeurige mensen op straat een aantal moeilijke woorden voor te leggen en hen te vragen naar de betekenis ervan. Later zou dan in de studio een deskundige uitleg geven over het begrip. Ingegeven door zijn verlegenheid verzamelt Pauw voor deze opdracht echter zijn vader, moeder, zusjes en wat vrienden en laat hen met verschillende stemmen antwoorden geven op zijn vragen en is hij in één middag klaar. Later gaat Pauw bij de EO ook als radio-omroeper aan de slag en begint hij te schrijven voor verschillende bladen, waaronder de regionale krant De Gooi- en Eemlander. In 1979 gaat hij als freelancer werken bij zowel de Radionieuwsdienst van het ANP, als bij Radio Nederland Wereldomroep. Bij beide organisaties in eerste instantie als nieuwslezer, maar ook hier vervult hij door de jaren heen meerdere functies. Tevens gaat Pauw als presentator en verslaggever aan de slag bij radioprogramma’s van de NCRV en de VARA.

RTL Nieuws

In het voorjaar van 1989 wordt Pauw benaderd door Ruud Hendriks om als nieuwslezer te komen werken voor de toekomstige commerciële televisiezender RTL Véronique. Na een bericht op het antwoordapparaat van Pauw en een gesprek in het Amsterdamse Hilton Hotel met Hendriks en Lex Harding, wordt Pauw aangenomen. Een maand voordat RTL Véronique via de zogeheten U-bocht constructie als Luxemburgse zender toch mag gaan uitzenden, zit Pauw in een klein redactiekantoortje in Hilversum. Samen met collega’s Jean Mentens, Max Westerman en Loretta Schrijver zit hij informatie die zij mee hebben genomen van vorige werkgevers bij elkaar te brengen en zodoende een adressenbestand te creëren. Ook oefent hij met Loretta Schrijver, die hij goed kent van zijn tijd bij Radio Nederland Wereldomroep, de door Ruud Hendriks bedachte duopresentatie voor het RTL Véronique Nieuws. Naast de uitzendingen van 18.00 uur ’s avonds gaat hij het hoofdbulletin om 22.00 uur samen met Schrijver presenteren. Later verschuift het hoofdbulletin naar half acht.

In de eerste jaren presenteert Pauw vrijwel alle werkdagen het RTL Nieuws. Pas na enkele jaren wordt het wat rustiger wanneer het duo Pauw & Schrijver wordt afgewisseld met het duo Vivian Boelen en Sander Simons en later ook het duo Margriet Vroomans en Leo de Later. Deze extra tijd gebruikt Pauw vooral voor het ontwikkelen en presenteren van andere programma’s. Begin jaren negentig wordt hij namelijk benaderd door de NOS om voor hen een kunstprogramma te maken. RTL wil Pauw echter niet laten gaan, en bieden hem de mogelijkheid een kunstprogramma bij RTL te maken. Dit resulteert in Studio Rembrandt, een programma dat twee seizoenen loopt. Tijdens de tweede helft van de jaren negentig maakt Pauw voor RTL ook De kwestie en de opvolger Een kwestie van kiezen. Bovendien krijgt hij meer ruimte extra nieuwsuitzendingen te maken rondom grote gebeurtenissen, zoals de Nederlandse en Amerikaanse verkiezingen.

Overstap naar BNN

In 1999 wordt Pauw door de directie van RTL gevraagd om vertrekkend hoofdredacteur Rik Rensen op te volgen als hoofdredacteur van RTL Nieuws. Na een weekend te hebben nagedacht, bedankt hij voor de eer. Wanneer hij later door de nieuwe hoofdredacteur Harm Taselaar als adjunct wordt gevraagd, besluit Pauw te stoppen bij RTL en voor zichzelf te beginnen. Hij vindt dat hij na deze weigeringen niet meer kan blijven werken op de redactie van RTL Nieuws: “Als ik dan niet tevreden ben over de koers van RTL Nieuws, ben ik de zeurpiet die wil veranderen en zelf de gelegenheid heeft gekregen dingen te veranderen”. Pauw wil zelf televisieprogramma’s gaan maken en richt het bedrijf TVBV op. Niet veel later komt BNN op zijn pad: “Die wilden heel graag een journalistieke backbone hebben. Dus ik kon daar journalistieke programma’s gaan maken.” Pauw produceert vanuit zijn eigen TVBV verschillende programma’s voor BNN, waarvan hij sommige ook zelf presenteert. Zo gaat hij als presentator aan de slag bij programma’s Storing (eerst op de radio en later vertaald naar televisie), De hemelpoort en Pauw in Panama.

Naast deze interviewprogramma’s produceert en presenteert hij programma’s die wat verder van de journalistiek af staan. Hij presenteert bijvoorbeeld De nationale IQ-test (en varianten), produceert BNN presenteert AVRO’s Sterrenslag en speelt een rol in de reallifesoap-spoof BNN family. Ondertussen werkt Pauw als journalist voor de NOS. Zo presenteert hij het radioprogramma Met het oog op morgen en voor het Radio 1 journaal is hij af en toe als verslaggever te horen.

Actualiteitenprogramma’s en talkshows

In 2003 wordt Pauw door voormalig RTL Nieuws-hoofdredacteur Rik Rensen gevraagd te komen werken bij het actualiteitenprogramma NOVA. Aanvankelijk slaat Pauw het aanbod af, maar wanneer het format van het programma wordt gewijzigd gaat hij akkoord met het voorstel om het programma te presenteren. Bij NOVA werkt hij voor het eerst samen met Paul Witteman. Het klikt tussen beide heren dusdanig dat er wordt besloten samen een nieuw wekelijks programma te gaan maken. Dit wordt Woestijnruiters, dat slechts één seizoen loopt. Wanneer bij RTL bekend wordt dat het populaire praatprogramma Barend & Van Dorp door het terugtreden van de presentatoren stopt, vraagt RTL of Pauw wil terugkeren om als vervanger een soortgelijk programma te maken. Hij kiest echter voor zijn samenwerking met Paul Witteman en de heren gaan vanaf 2006 aan de slag met een nieuwe, dagelijkse talkshow dat op het eind van de televisieavond live wordt uitgezonden: Pauw & Witteman. In september 2014 gaat Pauw alleen verder, met de dagelijkse live talkshow Pauw. Aanvankelijk blijven de kijkcijfers achter en is het nog zoeken naar de juiste vorm.

Naast zijn werkzaamheden bij Pauw & Witteman en Pauw blijft Pauw met zijn bedrijf programma’s produceren, zoals De leescoupé, KRO’s Rode Kamer en het door hemzelf gepresenteerde 5 jaar later.

Prijzen en onderscheidingen