Categorie:Pinkpop

Uit B&G Wiki

Jaarlijkse popfestival in Limburg tijdens het pinksterweekend. Het festival begint in 1970 in Geleen, als een bescheiden pinksterconcert van één dag; al snel groeit Pinkpop uit tot een driedaags evenement, inclusief camping. Eind jaren '80 verhuist Pinkpop van Geleen naar Baarlo en later naar de huidige locatie in Landgraaf. Ook is er begin jaren '80 een spin-off van het festival; in het najaar is er de indoor variant Pinkpop binnen.

Beelden van het festival zijn in de jaren '70 te zien in de vorm van impressies in het Journaal. Ook het Polygoon journaal besteedt aandacht aan het festival. In het kader van de 10e editie van het festival vertonen zij in bioscopen het item "10e maal het Pinkpopfestival". In 1976 maken zowel de VARA als de KRO opnames voor een bescheiden televisie-uitzending. Hierin zijn voor het eerst hoogtepunten van optredens van het festival te zien. Soortgelijke samenvattingen volgen in de periode 1979-1990. Pas in de jaren '90 is een jaarlijkse live-televisieregistratie van het festival te zien. Op de radio is het festival vanaf 1973 te volgen. Eerst bij de KRO, vervolgens bij de VARA. Vanaf 1996 worden de radiouitzendingen verzorgd door de NPS, VPRO en de VARA. Naast radio en televisie is het festival vanaf eind jaren '90 ook te volgen op de website van 3 voor 12.

Naar aanleiding van het festival verschijnen er regelmatig gelegenheidsprogramma's. Zo verschijnt in 2003 een best of reeks, bepaalt de kijker welke concerten terug te zien zijn in Your favourite part en laten Dolf Jansen en Giel Beelen hun favoritete Pinkpop momenten zien in Best of Pinkpop en De keuze van Giel Beelen. Ook besteden bestaande muziekprogramma's aandacht aan het festival zoals Zomerrock en verschijnt er een speciale Pinkpop-variant van het programma Twee meter sessies.

Veel van de live-registraties op televisie en radio bevatten slechts fragmenten van optredens op het festival. Het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikt naast de reguliere televisie- en radio-uitzendingen ook over een groot deel van het ruwe audio en beeld materiaal.

externe informatie