Eric Corton

Uit B&G Wiki
Eric Corton

NaamEric Corton
GeborenOosterbeek, 11 januari 1969
Functiespresentator, acteur, zanger, diskjokey
Bekend van20 plus, 't Dak eraf, That's live, Kannibalen, 3FM Awards
Periode actief1991 - heden
TriviaTrivia

Eric Corton in de media
Oeuvre van Eric Corton

Presentator, acteur, diskjockey, schrijver, Rode Kruis-ambassadeur, autofreak en tatoeageliefhebber

Toneel

Eric Corton begint zijn opleiding aan de Toneelschool Maastricht. Hij verlaat de opleiding na drie jaar om te spelen bij het jongerentheatergezelschap MUZtheater. In 1988 doet Corton (19) auditie voor de verfilming van De avonden van Gerard Reve. Hij ontpopt zich als de grote verrassing: alle aanwezigen zijn het erover eens een talent ontdekt te hebben dat het nog ver zal schoppen. Maar of hij de meest geschikte acteur is om Frits van Egters te spelen? De hoofdrol gaat naar Thom Hoffman.

Corton speelt vervolgens vele rollen, in het theater, op tv en in de film. Een kleine greep: De dood is gek en Stefan door het MUZtheater, de Veronica-dramaserie Take off (1991) - na 13 afleveringen verdwijnt de serie van het scherm vanwege te lage kijkcijfers. Daarna volgen o.a. Lustspel van De Toneelschuur (1992), waarin 'De kwestie' van Marivaux en 'Slaapkamerfilosofieën' van Marquis de Sade door elkaar zijn geweven, Boven de bergen (1992), de tweede speelfilm van Digna Sinke, Borak valt (1993), De tussentijd (1993), de bedrijfsfilm De gasgarantie (1994) voor de NV Gasunie en voor tv in Cliché's (1994), een aflevering in het tv-drama Een galerij.

Vanaf 1995 speelt Corton twee seizoenen bij cabaretgroep Purper: Purper elf (1995-1997) en Sixpack (1997-1998). Halverwege dit laatste programma verlaat Corton Purper, en wordt voor de duur van het programma vervangen door Hugo Haenen. Opvallend is Cortons rol van John, de vriend van Carmen, in de veelgeprezen misdaadserie Penoza.

Media

Corton presenteert al veertien jaar muziekprogramma’s op zowel radio als televisie. Van de vele popfestivals die Nederland rijk is, is hij een vaste verslaggever. Een groot muziekkenner die vele popartiesten persoonlijk lijkt te kennen. Dat valt ook de jury van de Pop Media Prijs op. In 2010 ontvangt Corton de prijs ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. 'Hij valt op door een sterke betrokkenheid met muzikanten, die zich hoor- en zichtbaar bij hem op hun gemak voelen', oordeelt de jury.

Bijna twee jaar is Corton op dinsdagavond de vaste presentator van het radioprogramma Met het oog op morgen. Zijn laatste uitzending is op 3 januari 2017. De redenen: “Ik ben de afgelopen tijd tot de conclusie gekomen dat mijn ambities ergens anders liggen. Om dan aan te blijven doet geen recht aan de bijzondere radioplek die het Oog biedt en dus maak ik plaats. Daarnaast is een aantal bijzondere projecten op mijn pad gekomen die mijn dinsdagavonden in beslag zullen nemen. Projecten waar ik naar uitkijk en waarmee ik mijn toekomst wil vullen”, aldus Corton. Eerder in 2016 stopte Corton ook met de presentatie van De Nieuws BV op Radio 1 om dezelfde redenen.

Boeken

Corton is ambassadeur van het Rode Kruis en maakt reportages over 'stille rampen' voor Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie van radiostation 3FM. Hij schrijft er het boek Wilde wereld over, een bundel persoonlijke verhalen over Afrika. Vanwege zijn jarenlange inzet voor het Rode Kruis krijgt Corton in 2016 het Kruis van Verdienste.

In het boek Auto-biografie - Een kofferbak vol levensverhalen is het autorijdend leven van Corton te lezen: een levenslange passie voor tweedehandsjes met karakter.