Catherine Keyl

Uit B&G Wiki
Catherine Keyl (1983)

NaamCatherine Keyl
GeborenDen Haag, 24 oktober 1946
Functies presentator, programmamaker
Bekend vanHier en nu, Televizier, Opsporing verzocht, Service Salon, Ontbijtshow, 5 uur show, Sex: De stand van zaken, Catherine, Keyl, Catherine zoekt God, MAX & Catherine
Periode actief1971-heden
Werkt samen metHans Sleeuwenhoek, Niek Heizenberg, René Eijbersen, Will Simon, Marc Jacobs, Viola Holt, Ton Elias
TriviaHeeft sinds maart 2007 een eigen tijdschrift: Catherine
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoOfficiële site

Catherine Keyl in de media
Oeuvre Catherine Keyl

Catherine Keyl is een ambitieuze vakvrouw met een zekere dubbelheid in haar loopbaan. Haar oeuvre bestaat uit zowel serieuze, zeer journalistieke reportage's en documentaires en wat meer populaire, zeer goed bekeken talkshows.

Catherine Keyl heeft twee zussen. Na de middelbare school (hbs-a aan het Vrijzinnig Christelijk Lyceum) studeert ze Frans in Groningen.

Catherines eerste baan bij de omroep is bij de IKON in 1971. Hier is ze werkzaam als regie-assistente. In 1973 verruilt ze de IKON voor de NCRV. Eerst werkt ze als documentairemaakster, later als verslaggeefster voor Hier en nu. Voor het programma werkt ze samen met Hans Sleeuwenhoek, Niek Heizenberg en René Eijbersen en maakt ze interviews met de Turkse premier Ecevit, een verslag van de dood van Sadat, maar ook een programma over incest. Dit taboe-onderwerp staat dicht bij de verslaggeefster, omdat ze zelf op 11-jarige leeftijd door een onderwijzer seksueel misbruikt is.

In 1985 maakt ze de overstap naar de AVRO. Waar ze zowel voor als achter de camera’s werkzaam is. Samen met Will Simon verzorgt Catherine gedurende één seizoen de presentatie van Opsporing verzocht. Tv-kijkers worden ingeschakeld bij het opsporen van daders. Fons van Westerloo benadert haar vervolgens voor het middagprogramma Service Salon.

Ze verlaat de publieke omroep in 1989 en wordt één van de gezichten van RTL. Daar presenteert ze samen met Marc Jacobs het eerste ontbijtprogramma van Nederland Veronique Ontbijtshow. Na 180 uitzendingen verdwijnt het programma van de buis. Vanaf 1990 is Catherine afwisselend toerbeurt met Viola Holt te zien als presentatrice van 5 uur show. Na vijf succesvolle jaren neemt ze afscheid van dit magazine.

In 1992 ontstaat er een rel rondom Catherine Keyl. Op Prinsjesdag wordt minister Kok namelijk gevolgd door een cameraploeg van RTL. Het resultaat is te zien in de uitzending van de 5 uur show. De dag ervoor was Kok ook al aanwezig als gast in hetzelfde programma. Vier dagen later schrijft de Volkskrant op de voorpagina dat dit item gefinancierd is door Kok. De opwinding die volgt in de mediawereld leidt zelfs tot kamervragen. Het blijkt dat de Rijksvoorlichtingsdienst RTL 4 benaderd heeft met het voorstel om tegen betaling van fl. 65.000,- een spelletje om de Rijksbegroting te begrijpen, dat het ministerie van Financiën had laten maken, op het scherm te brengen.

In 1996 beginnen de uitzendingen van Catherine. Deze dagelijkse talkshow wordt gemiddeld door 1 miljoen kijkers gevolgd. De programmaformule is afkomstig uit Amerika. Ook de Belgische televisie heeft belangstelling voor het format van dit programma, maar het blijft bij onderhandelen. In 2000 komt na meer dan 1000 uitzendingen een eind aan de dagelijkse talkshow.

Na het stopzetten van de talkshow verdwijnt Catherine een tijdje van de televisie. In 2002 is ze weer te zien bij de publieke omroep. Na een aantal jaar voor de TROS te hebben gewerkt wordt ze vanaf 2005 het gezicht van de seniorenomroep MAX. In 2012 presenteerde zij met 4 andere presentatoren het NTR programma "5 op 2".

Prijzen en onderscheidingen

Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar 35-jarig omroepjubileum (2006).

Publicaties

Kind van de feiten (1993).

Over Leven, samen met psychologe Annette Heffels (1997).

Heerlijk Nederland (2000).

De kleur van succes (2004).