Ed Elting

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamEd Elting
GeborenGroningen, 17 juli 1965
GestorvenHaarlem, 12 april 2020
Functies grafisch ontwerper, decorontwerper, animatiefilmer
Bekend vanStop-motion stationcalls voor Nederland 3 (1995-1999)
Periode actief1989 - heden
Werkt samen metFrans Schupp, Will Bakker, Fried van der Linden
Triviapaste voor het eerst led-verlichting toe in een televisiedecor
Externe infoRKD

Ed Elting in de media
Oeuvre van Ed Elting

Ed Elting is een ontwerper die graag zo breed mogelijk werkt. Hij is opgeleid tot grafisch vormgever en fotograaf aan de Academie Minerva in Groningen en heeft zich daarna vooral ontwikkeld als audiovisueel ontwerper en decorontwerper voor televisie, maar daarnaast maakt hij ook muziek, meubels en is hij grafisch ontwerper en interieurontwerper.

Eltings afstuderen in 1989 wordt beoordeeld door NOB televisievormgever Frans Schupp. Via Schupp krijgt Elting wat freelance klussen voor de televisie en na korte tijd treed Elting in dienst bij NOB Design. Hij blijft tot ongeveer 1996 in vaste dienst en gaat dan weer verder als zelfstandig ontwerper.

Elting heeft in de loop van de jaren veel opdrachten gedaan voor de KRO, zo verzorgt hij vormgeving en soms ook de muziek voor de programma's Memories, Spoorloos, Nirvana en Theater van het sentiment.

Ed Elting en Jeroen Kramer bij de opstelling van de lampjesleader van Nederland 3.
Ed Elting bezig met de rode lintenleader van Nederland 3.

Een van zijn grootse opdrachten is de zendervormgeving voor Nederland 3 die in televisieseizoen 1995-1996 ingaat. Hiervoor maakt hij met de door Max Kisman ontworpen 3 als basis ongeveer 20 verschillende stationcalls. Qua vormgeving en techniek zijn ze opvallend, want terwijl de meeste netten, omroepen en programma's gebruik maken van drie-dimensionale computergraphics, maakt Elting deze stationcalls van echte materialen en stop-motion animatie. Een bekende stationcall uit deze serie is die met de honderden lampjes die één voor één uit worden gedraaid (diende als eindleader). Voor deze leader was een plank van hardboard nodig, evenals, 1200 fittinkjes, 130 fietslampjes en een computergestuurde camera. Deze netstyling is tot 1999 op de televisie. De Nederland 3 netstyling is bekroond door de Promax/BDA.

Elting werkt ook regelmatig voor de NOS, hij ontwerpt bijvoorbeeld de leader voor NOVA en verzorgt enkele malen de graphics en speciale decors voor verkiezingsuitslagen en het jaaroverzicht. Als de NOS in 2005 een nieuwe huisstijl en vormgeving voor alle NOS-programma's laat ontwerpen door Martin Lambie-Nairn, wordt Elting gevraagd om bijpassende decors te ontwikkelen. Elting integreert een aantal onderdelen uit de huisstijl in de decors, zoals de ronde rode tafels. Verder gebruikt hij natuurlijke materialen zoals hout en ontwikkelt hij plexiglazen decoronderdelen met LED verlichting die ook in alle NOS decors terug te zien zijn.