Flory Anstadt

Uit B&G Wiki
Flory Anstadt in 1980

NaamFlory Anstadt-ten Camp
GeborenAmsterdam, 7 december 1928
Functiesregisseur, programmamaker
Bekend vanHaar hem, 't Spant erom, Kinderen voor kinderen
Periode actief1955-1987
Werkt samen metHedy d'Ancona, Hedda van Gennep
Triviagetrouwd geweest met regisseur Milo Anstadt
GalleryGallery

Flory Anstadt in de media
Oeuvre van Flory Anstadt

Van script-girl tot regisseur

Als script-girl werkt Flory Anstadt samen met Kees van Iersel en Willy van Hemert. Na 8 jaar maakt ze in augustus 1963 haar regiedebuut bij het VARA-middagprogramma Vrouwelijkheden, gericht op de jonge moeder. Het programma staat onder redactie van Hedy d'Ancona. Ze maakt uitstapjes, zoals de documentaire Zwarte Kruisverpleging, over de verpleegsters in de psychiatrische kliniek De Willem Arntz Hoeve, maar veel van wat Anstadt regisseert ligt op het vlak van vrouwen, opvoeding en kinderen. Ze regisseert Hem-haar, Open en bloot en is bij het team dat Sesame Street naar Nederland wil krijgen. Ze maakt 't Spant erom, een spelshow voor leerlingen van 10-11 jaar en Roffel, met Leoni Jansen.

Kinderen voor kinderen

In 1980 neemt ze het initiatief voor Kinderen voor kinderen, kinderen zingen liedjes, gemaakt door componisten en liedjesschrijvers naar aanleiding van ideeën van kinderen. De opbrengst is bestemd voor de VARA Speelgoedactie. In 1981 wint ze er een Edison mee. In 1986, na de zevende editie, houdt ze het voor gezien. Deze laatste is haar mooiste editie, vindt ze zelf. In het kader van een reorganisatie wordt haar contract met de VARA beëindigd. Ze is dan 57 jaar en heeft 32 jaar voor de omroep gewerkt.

Einde carrière en daarna

Anstadt maakt vervolgens nog een kinderprogramma in 1988, een dierenprogramma met een dramalijn. Ze miste dat in dierenprogramma's, dus ging ze het zelf maar maken. Het heet Vooruit met de geit en wordt opgenomen in Dierenpark Emmen. En 'Kinderen voor kinderen'? Bij elk jubileum mag Anstadt, als geestelijk moeder van het programma, voor camera vertellen hoe ze op dit idee is gekomen en hoe het was om het te maken. Want hoewel ze zelf na zeven edities gestopt is, bestaat Kinderen voor kinderen al meer dan veertig jaar. En dat zijn flink veel jubilea.

Prijzen