Frits Barend

Uit B&G Wiki
Frits Barend in 1992

NaamFrits Barend
GeborenAmsterdam, 17 februari 1947
Functies sportjournalist, presentator, programmamaker, columnist
Bekend vanBarend & Van Dorp, Villa BvD, Het gesprek
Periode actief1970-heden
Werkt samen metHenk van Dorp, Jan Mulder
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Frits Barend in de media
Oeuvre Frits Barend

Na het gymnasium-b begint Frits Barend aan politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar hij breekt zijn studie voortijdig af. Vervolgens schrijft als aankomend journalist voor het studentenblad ‘Plug’, een uitgave van het Cultureel Jongerenpaspoort. Zijn latere partner Henk van Dorp leert hij na een interview kennen. Hun eerste gezamenlijke optreden is in het Sportief zijn, beter worden van zeezender Radio Veronica. Later presenteren ze ook nog Help, er zit een olifant in de tram. Sinds die tijd vormen ze een onafscheidelijk duo.

In 1972 begint Frits samen met Henk van Dorp aan een carrière in de schrijvende (sport)journalistiek. Vijftien jaar lang schrijven ze voor het weekblad Vrij Nederland. Zo leggen ze onder meer met hun onderzoeksjournalistiek het zwart geldcircuit bij de FC Utrecht bloot.

Frits Barend is de meer dominerende vragensteller van het onafscheidelijke tweetal. Hij is gepassioneerd, soms op het vinnige af vooral wanneer het om morele standpunten gaat. Antisemitisme, de Joodse zaak , onderdrukking of wantoestanden in verzorgingstehuizen zijn bij hem open zenuwen. Bij deze onderwerpen toont Barend, in tegenstelling tot Henk van Dorp, zijn emotionaliteit.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld in de categorie sport voor Villa BvD (1999).

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (2010), samen met Henk van Dorp (2000).

Gouden Beeld voor een aflevering van Barend & Van Dorp met Cor Boonstra (2001).

De Zilveren Nipkowschijf voor Barend & Van Dorp (2002).

Publicaties

Ajax, Barcelona, Cruijff: het ABC van een eigenzinnige maestro (1997).

Klaverjassen in Barcelona (1999).

Diversen

De natte droom, een door Frits Barend geschreven eenakter, voor het eerst op het toneelschrijversfestival Hollandse Nieuwe opgevoerd in oktober 2003.