Froukje de Both

Uit B&G Wiki

Froukje de Both is van diverse markten thuis. Zo combineert ze haar werk als soapactrice, filmactrice, tv-presentatrice, diskjockey en fotomodel.


Jeugd en opleiding

Froukje de Both groeit op in Abcoude. Na het VWO volgt ze een korte periode de studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens begint ze aan de driejarige opleiding Voorlichting, Publiciteit en Informatica aan de Hogeschool Holland. Tijdens haar studie doet ze regelmatig modellenwerk. Na een jaar stopt ze met deze opleiding om voortaan full-time als internationaal fotomodel te gaan werken. Ze maakt diverse modereportages, onder andere in Parijs en Milaan en woont zelfs een aantal maanden in Athene en Milaan. Aansluitend volgt ze een jaar lang een acteeropleiding bij Het Collectief in Amsterdam.


Televisie

Voor de televisie acteert ze in en presenteert verschillende programma’s bij verschillende omroepen en zenders. Ze speelt als actrice rollen in de politieserie Baantjer (1995), de soap Goede tijden slechte tijden en The way to dusty death. Voor een lokaal tv-station in Amsterdam presenteert ze Vibes. Bovendien speelt De Both in de periode 1997 – 2001 de rol van Mariette Zomers. Ze neemt in aflevering 241 de rol van Femke-Anne Broere over in de soapserie Goudkust.

Vanaf april 2000 presenteert ze het datingprogramma Blind match (NET5). In december 2000 ondergaan Froukje en collega-actrice Georgina Verbaan een IQ-test bij psycholoog Robert Visser. Ook is ze te zien in de tv-serie van de speelfilm Costa!, waar ze een hoofdrol heeft. In de Spaanse discotheek speelt ze de rol van Agnetha. In 2001 vomt ze samen met Esther Duller en Chimène van Oosterhout het trio Gordon’s Angels in het programma van Gordon’s lifestyle (Yorin). Ze maakt in dat jaar ook te zien in een foto reportage in de Playboy.

In 2001/2002 is De Both te zien in het automagazine Zo goed als nieuw (SBS6). Voor dit programma volgt ze speciaal een racecursus bij Tom en Tim Coronel. In 2002 verzorgt ze ook de presentatie van het sportmagazine voor kinderen Junior watch (TROS). Ook is ze te zien in de dertiendelige comedyserie Brandaz (NPS). Voor de jongerenzender Yorin presenteert ze Starstrippers. Samen met Gary Carter gaat ze op zoek naar de meest sexy mannen van Nederland. Dit hoeven volgens De Both niet altijd het type Mister Universe te zijn.

Naast Loods 7, een woningprogramma voor Yorin, is ze tegelijkertijd bezig met de opnamen van Missie Warmoesstraat (EO) . In het tweede seizoen van de politieserie speelt ze Suus Kaufman, de dochter van de hoofdfiguur.

Eind 2005 is ze een van de gezichten van Talpa en maakt met Gordon, Angela Groothuizen, Winston Gerschtanowitz en Victoria Koblenko het programma Thuis. Het wordt wegens de lage kijkcijfers al snel van de buis gehaald.

Ze is in 2004 te zien in de eerste editie van Dancing on ice. In 2006 tekent ze een exclusief contract met RTL en is ze te zien in het controversiële programma Wie wordt de man van Froukje?, gevolgd door de De TV makelaar en haar voorliefde voor de autosport kan ze kwijt in RTL GP.


Radio

In mei 2002 wordt ze door Radio 538 benaderd om als diskjockey het dating onderdeel Blind Fridate voor haar rekening te nemen. In het voorjaar van 2004 wordt het contract bij Radio 538 met twee jaar verlengd. Samen met Niels Hoogland presenteert ze Niels & Froukje.

Ze verlengt haar contract met 538 en werkt er in ieder geval tot en met 2008.


Prijzen en onderscheidingen

  • TV babe van het jaar (1999).
  • De Fotografen Award (2001).
  • Sims Award (2003).
  • Nominatie Zilveren radioster 2006 – vrouwelijke radiopersoonlijkheid